Банкеръ Daily

Финансов дневник

Акценти от седмицата

Поредно зацикляне на делото за „Царските конюшни“

Едва ли за някого е новина, че до решения у нас се стига трудно. Като се мине през елементарните административни актове и се стигне до точещите се с години съдебни саги, "посветени" на наказателната (без)отговорност на действащи или бивши управници.

Повече от три години скандалното дело за продажбата (по-скоро - за подаряването) на земята под „Царските конюшни“, отлежава в съда. Днес делото срещу бившия губернатор на Софийска област Веселин Пенев и лицензирания оценител на държавните имоти Юлия Цекова отново беше отложено - заради липсата на свидетели. Може би магистратите очакват на насроченото за 11 октомври следващо заседание , те пък да се появят.

КЗК започна проверка на сделката за активите на ЧЕЗ в България 

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри производство по придобиването на енергокомпаниите на чешката ЧЕЗ Груп в България от страна на Еврохолд България АД.

Еврохолд ще придобие компаниите на ЧЕЗ Груп в България чрез новосформираното и базирано в Холандия дружество Eastern European Electric Company B.V., което е 100% собственост на Еврохолд България АД и е специално създадено за целите на сделката с ЧЕЗ Груп. Eastern European Electric Company B.V. ще оперира като подхолдинг на Еврохолд и ще концентрира дейността на всички дружества на ЧЕЗ Груп в България след получаване на необходимото одобрение от регулаторните органи.

Застрахователният холдинг внесе необходимите документи за придобиването на активите на ЧЕЗ в КЗК на 13 август. Близо два месеца по-рано двете страни по сделката сключиха договор на стойност 335 млн. евро. Структурата на чехите у нас включва електроразпределителното дружество "ЧЕЗ Разпределение България" АД, фирмата за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец "ЧЕЗ Електро България" АД, лицензирания търговец на електроенергия" ЧЕЗ Трейд България" ЕАД, фирмата за IT услуги "ЧЕЗ ИКТ България" ЕАД, фотоволтаичния парк "Фри Енерджи Проджект Орешец", дружеството за производство на електричество от биомаса "Бара Груп" и ЧЕЗ България ЕАД, която координира и управлява дейността на всички изброени.  

Имотният балон в еврозоната се раздува

Опасността от неудържим скок на пазарните оценки на недвижимата собственост в еврозоната се е увеличила многократно заради прекалено ниските лихвени проценти, които дърпат нагоре жилищните цени. Най-голям е този  риск  за Мюнхен, сочат данните от годишния индекс на "Ю Би Ес", следящ активността в бранша (Real Estate Bubble Index). Франкфурт и Париж също се доближават бързо до "опасната зона", в която цените на имотите стават несъстоятелни, пише още в анализа на швейцарската банка, публикуван на 30 септември.

За първи път от четири години насам Лондон вече не се смята за опасно надценен. Цените  на имотите в английската столица падат от върховите си   равнища от средата на 2016-а заради несигурността, забулваща излизането на Острова от Европейския съюз и заради по-високите данъци на имотите. Рискът в Хонконг, който доскоро оглавяваше класацията за ценови балони, също избледнява. Според главния инвестиционен директор на "Ю Би Ес глоубъл уелт мениджмънт" - Марк Хефеле, "в глобален план икономическата несигурност уравновесява ефекта от падащите лихвени проценти върху търсенето на жилища в градовете". Докато "в някои части от еврозоната ниските лихви спомагат за навлизането на оценките на недвижимите имоти в рисковата територия на пазарния балон".

Рязкото сближаване на ГЕРБ с ДПС се набива в очи

По всичко личи, че предстоящите местни избори ще предизвикат сериозни промени в геометрията на днешните политически съюзи в България – както открити, така и задкулисни. Всъщност, изборите не са причината за тези размествания – те ще бъдат само официално документирано потвърждение на настъпващите дълбоки сътресения в края на „ерата Борисов” (или „ерата ГЕРБ”, което е едно и също). Маневрите, които предприемат политическите партии, са доказателство, че те се готвят за този катаклизъм. Формално действащите коалиции и споразумения не са денонсирани (с изключение на кончината на „Обединените патриоти”), но всички са наясно, че скоро и това ще се случи, от което ще настъпят всестранни последици.

Първият важен признак са усилията на ГЕРБ да излезе от всевластната си политическа самотност и да си гарантира солиден коалиционен тил в местната власт, най-вече в бъдещите състави на общинските съвети. За целта управляващата партия радушно откликва на всевъзможни предложения за партньорства, най-вече с колаборационистки настроените отломки от десния спектър. Индикация е обявената подкрепа за досегашните условно сини кметове на Монтана и Кюстендил, както и на редица други кандидати в по-малки населени места.

Две чуждестранни компании предлагат над 1 млрд. евро за "Виваком"

Две компании с частни активи са подали оферти за придобиването на най-голямата българска телекомуникационна група "Виваком". Става дума за фирмите United Group и Providence Equity Partners, които в момента извършват дю дилиджънс на сделката. 

Според изданието "Виваком" е оценена на около 1.2 млрд. евро. Оценката е базирана на последните покупко-продажби на телекоми в региона.

За потенциалната продажба на "Виваком" се разбра през юли, когато отново в международната преса бе публикувана информацията, че за консултант по сделката е назначена фирмата Lazard.  

Офертата на United Group е в размер на 1.1 млрд. евро, а тази на Providence Equity Partners - 1.05 млрд. евро, твърдят източници, запознати с детайлите по сделката. Това означава, че продавачите Спас Русев и VTB Capital може да реализират голяма печалба, след като придобиха "Виваком" за 330 млн. евро преди четири години. 

"Главболгарстрой" ще изгради две компресорни станции на "Турски поток" за 350 млн. лева

Държавата пак си стисна ръката с братя Домусчиеви

Съвместният  проект за разширение и развитие на пристанищните терминали в Бургас  -  на Държавно предприятие „Национална компания железопътна инфраструктура“ и  на  частното еднолично акционерно дружество на братя Домусчиеви - “БМФ Порт Бургас“ , който ще бъде финансиран с европейски средства,  вече поема към реализацията си. Той предвижда пълна интеграция между морския  и жп транспорта, както и значително увеличаване  на възможностите на българското  пристанище.

„БМФ Порт Бургас” е  еднолична собственост  на „Адванс Пропъртис“ ООД,  което пък е притежание на  Георги и Кирил Домусчиеви. БМФ Порт Бургас е  концесионер  на пристанищни терминали „Бургас Изток – 2” и „Бургас Запад”  и вече успешно  приключи дейностите по европейски проект  „От Изток към Запад.

Чрез него се осигурява достъп до Коридор ОИС (Транспортен коридор "Ориент -Източно-средиземноморски") през централното пристанище на Бургас.

Председателят на Европейската централна банка   Марио Драги, който на 31 октомври трябва да предаде   управлението й   на своя приемник - госпожа Кристин Лагард, определи осемгодишния си мандат начело на институцията като успех в битката за еврото. От ъгловия си офис на 40-я етаж в  новата централа на ЕЦБ във Франкфурт той посочи нейната сграда  като въплъщение на трансформацията на институцията по време на президентството му, изразяваща се във формулата  "прозрачност и независимост". Това бе казано  в интервю на банкера за "Файненшъл таймс", осъществено  от Лайънъл Барбър и от Клер Джоунс на 25 юни и на 20 септември,  и публикувано официално на 30 септември в сайта на Банката за международни разплащания.

Изповедта на Марио Драги

Председателят на Европейската централна банка   Марио Драги, който на 31 октомври трябва да предаде   управлението й   на своя приемник - госпожа Кристин Лагард, определи осемгодишния си мандат начело на институцията като успех в битката за еврото. От ъгловия си офис на 40-я етаж в  новата централа на ЕЦБ във Франкфурт той посочи нейната сграда  като въплъщение на трансформацията на институцията по време на президентството му, изразяваща се във формулата  "прозрачност и независимост". Това бе казано  в интервю на банкера за "Файненшъл таймс", осъществено  от Лайънъл Барбър и от Клер Джоунс на 25 юни и на 20 септември,  и публикувано официално на 30 септември в сайта на Банката за международни разплащания.

Кристалина Георгиева ще „поправи покрива преди да удари бурята“

Кристалина Георгиева, която пое управлението на Международния валутен фонд тази седмица като първият лидер на МВФ, преживял една от строгите програми на водещата институция за икономическо адаптиране. Нейната родина България премина през болезнен преход от социализъм към пазарна икономика през 90-те години на миналия век в условията на нарастващ дълг и безработица, които сринаха финансова система на страната и доведоха до висока инфлация. Това пише "Уолстрийт джърнъл", изданието на което Георгиева даде първото си интервю на новата си работа. 

Георгиева сподели, че опитът й да вижда хора, които са изправени пред недостиг на храна и широко разпространена бедност, причинени от лоши политики, затвърждава нейната ангажираност с икономическата строгост. МВФ помогна на икономиката на България, като предостави основни заеми в замяна на трудни политически реформи, включително свиване на публичния сектор, приватизация на държавни предприятия и изоставяне на държавните субсидии. Новият шеф на Фонда смята, че този опит я е накарал да продължи кариерата си в международни институции като Световната банка и Европейската комисия, тъй като категорично вярва, че те могат реално да подобрят живота на обикновените хора. Сега тя е решена да демонстрира това във МВФ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във