Банкеръ Daily

Финансов дневник

Акценти от седмицата

Нов ред за обществените поръчки

Министерството на финансите предлага промени в закона, уреждащ  възлагането на обществени поръчки, става ясно от сайта на ведомството. Измененията в Закона за обществените поръчки са свързани с процеса на поетапно въвеждане на електронно възлагане на обществените поръчки, което ще започне  от 1 ноември 2019 година. То ще се реализира чрез централизирана електронна платформа. В тази връзка в норматива са направени промени, част от които предстои да влязат в сила с планираното въвеждане на платформата. Други изменения са свързани с констатирана  от Европейската комисия непълнота при въвеждане на едно от условията за т. нар. "вътрешно (in-house) възлагане". Третата група предложения в законопроекта са свързани с  изменения на действащи разпоредби, за които е установена разнородна практика на прилагане.

Въвеждането на електронната платформа налага съществена промяна в съдържанието на  Регистъра на обществените поръчки (РОП). В него, за разлика от действащия, след 1 януари 2020 г. ще се публикуват всички решения на възложителите, издавани в хода на процедурите за възлагане на обществени поръчки, независимо от вида на възложителя и на използваната от него процедура, съответно техника или инструмент за възлагане. Освен тях в новия РОП ще се публикуват и документациите, разясненията, протоколите и докладите от работата на комисиите за провеждане на процедурите и  на журито - при конкурсите за проекти, и още договорите, рамковите споразумения и анексите към тях, както и договорите за подизпълнение.

Изкуството да печелиш от отрицателните лихви

Паричните мениджъри на "Бенк ъф Ню Йорк Мелън" и на "Пасифик инвестмънт мениджмънт" (ПИМКО) инвестират ударно в японски облигации, съобщава агенция "Блумбърг". И двете компании са превърнали Страната на изгряващото слънце във второто по големина географско местоположение за някои от най-големите си интернационални фондове с фиксиран доход. По принцип това би изглеждало забележително, но точно в този момент японските правителствени книжа носят отрицателна доходност и на практика вложителите трябва да плащат, за да ги държат до падежа. 

Шпионски игри

За повече от 30 години преход държавата ни нито веднъж не се бе озовавала в окото на шпионско торнадо, но ето че и това се случи. Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Симеонов Малинов бе обвинен за шпионаж в полза на Русия, а на бившия шпионин и генерал от запаса на Русия и директор на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников бе забранено да влиза в България за срок от 10 години.

Интересното е, че нашият скандал съвпадна с лавина от информации, също с шпионско съдържание, но разменена между Русия и САЩ. В центъра й бе публикация на американски медии, че ЦРУ е успяло да си прибере "къртица", внедрена в администрацията на президента Владимир Путин.

България е лидер по брой финтех компании в Югоизточна Европа

България е лидер в региона на Югоизточна Европа по брой финтех компании. Това показа първият по рода си доклад за финтех сектора, изготвен от Българската финтех асоциация. Целта на изследването е да предостави обширна информация за всеки един от елементите на индустрията, да направи преглед на финтех екосистемата, както и пазарен анализ на компаниите в България. Това ще помогне за повишаването на обществената осведоменост за сектора и неговите най-забележителни иновации и постижения.

Броят на българските финтех компании е 65, което е най-голямата стойност от всяка друга държава в Югоизточна Европа. През последните три години общите оперативни приходи на финтех сектора са се увеличили повече от два пъти, поддържайки среден ръст на индустрията от около 33.5% на годишна база. Една трета от българските финтех компании развиват своята дейност в сферата на плащанията. Основните изводи от доклада показват, че секторът се развива динамично и устойчиво, макар финтех индустрията в България да е все още в ранните етапи на своето развитие като страната ни показва потенциал за активно развитие на този сектор.

Маршаловите острови пускат собствена виртуална валута

Изолирана от света островна нация в Тихи океан с население от около 75 хил. души, се настанява на небосклона на криптовалутите. Маршаловите острови продължават работата си по създаването на национална парична единица, основана на технологията blockchain, която ще се нарича Marshallese sovereign или SOV, гласи официалното съобщение за пресата. 

Дейвид Пол - министър на околната среда и министър за връзка с президента на Република Маршалови острови, разказа за инициативата на конференция в Сингапур на 11 септември. В интервю в кулоарите на събитието Пол обясни, че технологията на криптовалутите е възможност за създаване на собствена национална парична единица и за намаляване на зависимостта на нацията от щатския долар. Министърът добави, че за малка държава като неговата ще е по-лесно и по-бързо да се вземат решения и да се отговори на пазарните изисквания след въвеждането на цифровата монета. Засега не е обявена точна дата за появата на дигиталните пари, защото ще трябва да се решават ред регулаторни и нормативни изисквания и да се работи с различни юридически субекти като щатското финансово министерство и МВФ.

Седем европейски държави формират регионален индекс на акциите си

Седем държави от инициативата "Три морета" се обединиха за пускането на нов регионален индекс на акциите на техните местни фондови борси. Съобщението беше оповестено по време на 29-ия икономически форум в Криница в Полша, а участващите страни са Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Новият индекс ще носи името CEEplus и ще включва повече от 100 регионални акции като основно условие за включване е наличието на дневен оборот от поне 90 000 евро. Изказвайки се на форума в Криница, председателят на борда на Варшавската фондова борса Марек Диет заяви, че ежедневната актуализирана стойност на индекса ще бъде показана в седемте местни валути, както и в евро и щатски долари. Изпълнителният директор на Будапещаската фондова борса Ричард Вег добави, че новият индекс ще задълбочи сътрудничеството между борсите в региона и ще улесни достъпа до пазарите в Централна и Източна Европа за международни и вътрешни институционални инвеститори, както и за инвеститори на дребно. "Регионът на трите морета може да стане икономическото сърце на Европа. Докато Европейският съюз претърпява криза на икономическо забавяне, Централна Европа има потенциал, който не е напълно използван", заяви полският премиер Матеуш Моравецки.

Васил Велев: Кризата дойде

За индустрията въпросът дали идва криза не стои – всъщност кризата дойде, обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

„За юни статистиката отчете спад на износа с 6,4%. За юни и юли отчете спад на индустриалното производство. Стопанската конюнктура за август е -3,1%. За пръв път от много време несигурността изпреварва проблема с човешките ресурси“, посочи Велев.

„И в машиностроенето, и в електротехниката, и в текстил и облекло, в производството на мебели, на метали имаме спад в продажбите и то от месеци. Очакваме за цялото трето тримесечие спад на индустриалното производство в страната“, добави още Велев.

Според него има два начина на поведение – да се правим, че нищо не се случва, за да не се свива допълнително потреблението и оттам да не се усилва допълнително кризата, другото – да се каже честно на хората да бъдат по-разумни.

На тези избори "Да живее кичът!" ли им е логото?!

Откакто дойде "демокрацията", мечтите за преврати не стихват, но пък и подготовката на последния е пореден срам за жанра. Само че теорията и практиката на заговора обикновено се разминават. Точно пък дъвканата втора година по съдебен ред за еднократен подкуп бивша кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева тръгнала да сваля кабинета, докато проваля кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. И с кого? С русенската група дежурни криминално - площадни протестъри и контрапротестъри. И по поръчка на когото трябва - Цветан Василев и Иво Прокопиев. 

В нелеп опит за достоверност заговорниците са изобличени от сина на един от тях. Йордан Бонев пусна видео от разговор с Иванчева, в който обсъждат протестите срещу Гешев. Тя разбрала от поръчителите, че "по принцип е да бутаме системата, но основно е да се махне Гешев". И пояснява, че е не прави сделки с прокуратурата, понеже "съм малко тъпо парче, малко съм идеалист, малко съм ку-ку". В разговор с бащата на Бонев, Венцислав Ангелов - Чикагото пък Иванчева му обещала, 10 % от предвидените за протестърите 400 хил. лв. са за него. Всичко това изтича безкритично в "правилните" медии. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във