Банкеръ Daily

Финансов дневник

Акценти от седмицата

Милионната санкция за НАП - прах в очите

Държавната администрация преживя  година на самодоволство, тъй като досега  все още не се бе налагало практическо приложение на Общоевропейския регламент за защита на личните данни. Балонът обаче най-накрая се спука. НАП бе "удостоена"  с глоба в размер на 5.1 млн. лв. заради скандала с теча на лични данни, засегнал над 5 милиона граждани. Както и множество фирми. Макар че и тази санкция да се оказва само "прах в очите". 

Всъщност в случая сумата ще бъде взета от бюджета на приходната агенция и ще бъде трансферирана към бюджета на Комисията за защита на личните данни, а в края на годината ще постъпи в държавната хазна. Изглежда, че целта на властта е по-този начин скандалът да бъде приключен. Да се покаже, че регулаторите работят и че при нередности всеки си понася последствията. Нещата обаче не стоят точно така, защото бюджетът на НАП се формира от събраните данъци, т.е. хората, чиито данни бяха засегнати ще платят санкцията. Иначе казано в крайна сметка пряко или косвено пак ще го отнесат гражданите.

Военното министерство продава частни имоти

Преди около месец „Банкеръ“ информира, че Министерството на отбраната е подготвило за продан 100 имота с отпаднало предназначение, сред които  и  огромни терени по Южното ни Черноморие. И ето - мина ,  не мина някоя и друга седмица и скандалите  започнаха.  Решение на Министерския съвет от 28 март тази година,  което  дава право на военното ведомство да обяви за продажба бивши военни поделения, развърза ръцете на неговите чиновници  да подготвят процедурите за обявяване на съответните търгове.

Това едва ли е случайно, тъй като в  „листата“ за смяната на държавната собственост попаднаха доста апетитни местенца, разположени на първа линия по бреговата ивица на юг – в община Поморие и край созополското село Черноморец.

Напрежението около предстоящите продажби доведе дори до сблъсък между кметове от управляващата партия ГЕРБ и Кабинета. Причината е, че жители на  двете населени места обявиха, че готвят протести заради национализацията на земи, които са наследили от  дедите си  и дори поискаха оставката на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов.

Кошмар е у нас и да спазваш, и да не спазваш правилата

В държава, в която е по-срамно да си дебел, отколкото да си прост, е напълно логично да те уволнят и ...защото спазваш правилата, отколкото обратното.

Този абсурд не е единствения в нашата  държава, в която  гражданинът плаща  от джоба си глобата на НАП за това, че не е опазила личните  му  данни. За да не скучаем  лъсна пореден абсурд -  около историята с желанието на световноизвестната оперна певица Дарина Такова да преподава в Националното музикално училище "Любомир Пипков".

Ще сложат ли намордник на критичните медии?!

Три власти напоследък доста се ангажират с проблема с "фалшивите новини". Законотворците  от Народното събрание, правителството и прокуратурата като никога не си подливат вода, а са като юмрук. И сега се питаме дали този юмрук няма да повали и малкото критично настроени медии, останали на българската сергия. 

Реално Ваклин идва като скрит коз при разработването на въпросния законопроект. Неговият "случай" може да се ползва като пример при писането на текстовете и евентуално криминализиране на разпространението на фалшиви новини. Никой обаче не казва, че подобни ходове не са предприети в нито една демократична държава. За това си има добра причина - опасенията, че подобна регулация би могла да уязви свободата на словото, създавайки предпоставки за автоцензура, за държавен натиск срещу медиите, за саморазправа и всяване на страх сред техните представители .

Димитър Радев отново сред отличниците

Изданието Global Finance пусна традиционния си "дневник", в който поставя оценки на централните банкери от 94 страни, включително от Европейския съюз и България. Оценките са от A до F, като "A" е най-високата,а "F" - най-ниската.

Скалата е базирана на работата на гуверньорите на централните банки в сфери като инфлационен контрол, икономически растеж, цели, стабилност на валутата и управление на лихвените проценти. Авторите на публикацията уточняват, че има и други субективни критерии. 

Отлична оценка, т.е. "А-", за втора година получава управителят на БНБ Димитър Радев. Същата оценка са получили президентът на Европейската централна банка Марио Драги, както и ръководителите на Бенк ъф Ингланд Марк Карни и на Федералния резерв - Джером Пауъл.

Инфлацията отхапа по 20 лв. от всеки 1000 лв. на депозит

Инфлацията от началото на годината (в сравнение юли 2019 г. спрямо декември 2018 г.) е 2%, съобщи Националният статистически институт.. Тези данни не са чак толкова тревожни -  били сме свидетели на двуцифрени , а дори и на трицифрени стойности. Проблем   обаче  е  пълната безпомощност на банковите депозанти да съхранят парите си при лихвите, които предлагат банките по срочните депозити. Престоят на пари в банка  вече  "подстригва"  главницата на внесените суми или  инвестицията е на загуба. С други думи лихвата по депозита , макар и със знак „+“ в рекламните брошури на банките, реално е отрицателна.

Според най-новите данни в лихвената статистика на Централната банка средният годишен процент по срочните депозити за домакинствата за  левове,вложени за  1 година е 0.14% , за депозитите в евро – 0.13%, а за тези в долари – 0.42 процента. Вече няма средни лихви над 1%, което, макар и с някои условности, означава че за седемте месеца загубите са съществени.

И милиардерите имат грижи

Внезапната смърт на Фердинанд Пиех - човекът, който превърна "Фолксваген" в световна суперсила, насочи вниманието към една от най-богатите европейски фамилии и към предизвикателството, което й предстои -  да преведе бизнеса си през тектоничните промени в автомобилния бранш. 

"Фолксваген" винаги е била  трудна  за управление структура. Местната власт на "родната" му провинция - Долна Саксония - притежава 20% дял от регистрирания във Волфсбург производител. А  представители на работниците могат да налагат вето върху решенията за закриване на заводи. Ситуацията се усложни още повече преди десетилетие когато себичният клан Порше-Пиех , включващ  потомците  на създателя на модела "Фолксваген Бийтъл" - Фердинанд Порше, извоюва контрола върху мажоритарния пакет от  фирмени акции с право на глас. Основната цел беше да се рационализира процеса за вземане на решения.

САЩ обмислят издаването на стогодишни облигации

Издаването на ултра дългосрочни американски държавни ценни книжа е сериозно обмисляна идея от администрацията на президента Доналд Тръмп. Това заяви американският финансов министър Стивън Мнучин и подчерта, че при подходящи условия очаква страната да се възползва от дългосрочното кредитиране.

Концепцията за издаване на 50-годишни или 100-годишни държавни ценни книжа наскоро се популяризира сред представителите на финансовото министерство на САЩ. Издаването на дългосрочен дълг има потенциал да ограничи разходите на данъкоплатците за попълването на бюджетния дефицит, който приближава 1 трлн. долара. Мнучин изтъкна, че подновеният му интерес към дългосрочните облигации няма връзка с намаляващата доходност по по-краткосрочния американски дълг.

Нови неясноти около тапиите на Пламен Георгиев

Изникнаха нови неясноти около езиковата подготовка на бъдещия ни генерален консул във Валенсия - Пламен Георгиев. Добрата подготовка на Георгиев по испански език, наред с добрите му контакти с местните служби, бяха сред мотивите на Министерството на външните работи за неговата номинация. 

Оказва се обаче, че се получава разминаване. В биографията на Георгиев, публикувана в сайта на парламента, пише, че той има ниво на испански език "А2",а в същото време бе публикувана друга диплома на Пламен Георгиев - сертификат за владеене на испански език, ниво "В1". 

Разминаване се забелязва и при датите - документите, внесени в Народното събрание, са внесени на 8 февруари 2018 г. Според публикувания вчера сертификат пък Георгиев има ниво "B1" от 2 март 2017 г. Защо, когато е предложен за председател на КПКОНПИ, Пламен Георгиев е спестил информацията, че владее испански език на задоволително ниво, а вместо това пише, че познанията са му базови, все още не е ясно.

Общинските съвети – последна грижа на партиите

Подчертахме в предходен анализ, че през последните години дойде ли време за местни избори, вниманието на обществото е приковано към избора на кметовете, докато излъчването на съветниците в общинските органи на самоуправление и начинът, по който се формират мнозинствата в тях, остават в сянка. Напразно – именно тук е съсредоточена истинската власт на местно равнище . Кметът като орган на изпълнителната власт – въпреки че има важни правомощия - действа съобразно решенията на съветниците, които на свой ред са призвани да разработват и да приемат общинските политики.

На теория тази политическа дейност (а тя е именно политическа, а не експертна) трябва да се извършва в интерес на членовете на местната общност. На практика се оказва обаче, че в последно време съветниците и кметовете на много места, независимо от партийната си принадлежност, се грижат главно за своите лични, семейни и лобистки интереси. А незаинтересоваността на обществото към състава   на общинските съвети, към работата им  и към контрола над тях  е много удобна за недобросъвестните местни властници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във