Банкеръ Daily

Финансов дневник

Акценти от седмицата

Хрантутниците във властта на проверочен!

Да се въведат физически и психологически тестове за шофьорите над 60-годишна възраст. Това предлага новата Държавна агенция за пътна безопасност в лицето на емблематичната си председателка Малина Крумова. Същата, която от студентската скамейка се навърта кариерно все около еврофондовете преди да стане главен координатор във войната по пътищата, оглавил 12-ата поред структура в тази насока. 

Хранилката изглежда си я бива, а преяждането води до (ще прощавате за чуждиците, ама звучат наукообразно) ментални девиации. Това специалистите по пътна безопасност станаха напоследък голям хит. Щом като частни институти с такава дейност взеха да мътят водата на бюджетните органи, трябва нещо да се отчита. И понеже няма какво, наблягаме на целите, мерките и обещанията. 

Банковият депозит съвсем загуби смисъл

През март 2019 г. основният лихвен процент (ОЛП) е 0.00 процента, като запазва нивото си в сравнение с март 2018 г. и с февруари 2019 година, информира Българската народна банка. Индексът ЛЕОНИА Плюс през март 2019 г. е минус 0.48 на сто. Спрямо март 2018 г. той се повишава с 0.02 процентни пункта (пр.п.), а в сравнение с февруари 2019 г. отбелязва незначително понижение.

През март 2019 година повечето банкови лихви по депозити и кредити намаляват, но като цяло са без особени промени, сочат данните на БНБ.

Дебатът за нова, модерна парична политика се събуди

Централните банки изчерпват арсенала си от инструменти на паричната  си политика и искат или не,  ще трябва да ги заменят с нов вид модерна монетарна теория (ММТ). Това  сподели в профила си в LinkedIn инвеститорът - милиардер Рей Далио. Той е  основател на най-големия хеджингов фонд в света - "Бриджуотър асошиейтс".

В доктрината, известна като ММТ, се твърди, че правителствата ще трябва да управляват икономиките на страните си чрез разходи и данъци вместо да разчитат на независимите централни банки да вършат работата им чрез лихвените проценти. 

ЧЕЗ отново иска 320 млн. евро за активите си в България

Сагата около продажбата на активите на ЧЕЗ в България наближава своя окончателен край. Това пише чешкото бизнес издание "E15", позовавайки се на източник, близък до преговорите между чешкото дружество и българския купувач "Еврохолд". Изданието уточнява, че в момента се хармонизират последните детайли по договора, като ЧЕЗ може да получи 320 млн. евро за активите си у нас. Това била приемливата цена за чехите. 

"През следващите седмици очакваме да бъде представена окончателната финансова структура на сделката и евентуалните изисквания на финансиращите банки. Но не мога да коментирам повече", заявява говорителят на ЧЕЗ Алис Хоракова, като се позовава на споразумения за конфиденциалност. 

Защо забравиха Борисов за срещата на Западните Балкани?

Защо не е поканен Бойко Борисов? Такъв въпрос зададе сръбският президент Александър Вучич преди срещата с лидерите на Западните Балкани, която се проведе в Берлин и чиито домакини бяха германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон.

Въпросът на Вучич звучи логично, особено за българските уши, след като преди една година определихме за фокус на нашето европредседателство именно приемането на страните от региона в Европейския съюз. Тогава нашият премиер не пожали сили, за да промотира приобщаването на съседите ни, но и себе си като фигурата, от чиито усилия зависи всичко. У непредубедения български наблюдател, навярно не и без помощта на нашите медии, обаче остана усещането, че едва ли не сватбата предстои, а на нашия премиер се пада почетното място на сватовника.

Русия вече не е сред първите пет страни с най-големи разходи за отбрана

Русия е отпаднала от първите пет страни с най-големи разходи за отбрана за първи път от 2006 г. насам, според нови данни, съобщава CNBC. 

Общите световни военни разходи са нараснали до 1,8 трилиона долара през 2018 г., сочат данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), отбелязвайки увеличение от 2,6% от 2017 г. и най-висока сума от 1988 г.

Държавите с най-големи разходи за отбрана в света за миналата година са САЩ, Китай, Саудитска Арабия, Индия и Франция, които заедно съставляват 60% от световните военни разходи.

Цветанов по пътя на Антон Тодоров

Само за броени седмици след подадената оставка от парламента и загубата на високите постове там, вторият най-силен човек в ГЕРБ (а и в държавата) Цветан Цветанов напълно изчезна от публичното пространство. След неуспешния му опит да се върне в Народното събрание през задния вход като нещатен съветник на парламентарната си група, той сякаш потъна някъде в дълбоката провинция, далече от очите и ушите на хората.

След откровената заплаха, която отправи преди повече от година към телевизионен водещ в ефир, Антон Тодоров светкавично се раздели с депутатското си място. Той беше дълбоко скрит в централата на ГЕРБ, където на спокойствие можеше да съшива компромати и да плете интриги. Престанаха да го канят и в медиите. Само една-две, приближени до властта, все още от време на време му дават възможност да громи комунистите.

Разходите за възнаграждения в УС на БНБ намаляват​

Броят на заетите служители в БНБ и дъщерните й предприятия е 1160 към 31 декември 2018 г. (31 декември 2017 г. – 1148). Само персоналът на БНБ е 886 служители (при 876 към 31 декември 2017 г.). Това става ясно от отчета на централната банка за 2018 г., който на 30 април бе внесен в парламента от гуверньора Димитър Радев. 

Очаквано, предвид нарастването на броя на служителите, се покачват и разходите, което включва заплати, социални и здравни осигуровки и разходи за социална дейност. Тези разходи за БНБ скачат до 31 554 хил. лв. през 2018 г. спрямо 29 107 хил. лв. година по-рано. 

И румънски газ ще влиза у нас след 2020 година

До милиард и половина кубически метра природен газ може да влизат в България от началото на 2020 година, съобщи Ясен Иванов, изпълнителен директор на държавната компания Булгартрансгаз по време на енергийна конференция за енергийните източници на синьо гориво.

До декември тази година Румъния трябва да завърши компресорната си станция край Гюргево. След това България ще може да получава природен газ и от северната ни съседка.

Тази алтернатива е напълно реално да запълни веднага пълния си капацитет, тъй като Румъния е един от големите производители на природен газ, а с новите проучвания освен собствените нужди ще може и да изнася синьо гориво за съседните си страни и за Европа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във