Банкеръ Daily

Финансов дневник

Акценти от седмицата

В един цирк играем, номерата си знаем

През 90-те години на миналия век, когато страната се управляваше от ОДС, а министър-председател беше Иван Костов, ДПС беше доста изолирано от властта. Премиерът с тежък характер и прозвището Командира беше успял да изтика движението в ъгъла и не пропускаше възможност да посочи, че то и неговият лидер Ахмед Доган са "проклятието на България". Един ден от парламентарната трибуна Костов пак нападна ДПС и се изказа остро срещу тази партия. Тогава Доган все още идваше сравнително редовно на работа в Народното събрание и журналистите хукнаха да го гонят из кулоарите, за да
коментира думите на премиера. Коментарът му беше лаконичен и ироничен: "Кажете на г-н Костов, че в един цирк играем и номерата си знаем!"

Сетих се за тази случка, защото тези дни сегашният премиер Бойко Борисов извади от торбата старите си номера и пак започна да ги пробутва на обществото.

ЕК дала зелена светлина за прекратяване на договорите с "американските централи"

Новият председател на Комисията по енергетика в парламента Валентин Николов обяви, че скоро страната ни ще прекрати договорите с т.нар. американски централи. Депутатът от ГЕРБ поясни, че Европейската комисия е оценила договорите като прекомерна държавна помощ и е разрешила прекратяването им. 

Засега държавата разглежда два варианта. Първият е разтрогване по взаимно съгласие, а вторият - едностранно. При втория сценарий обаче е възможно да се стигне до арбитражни дела, стана ясно от думите на Николов. Според него прекратяването на контрактите ще даде "глътка въздух" на Фонда за енергийна защита. "Не мисля, че ще се стигне до арбитражен съд, но дори ако това стане, държавата вече е натрупала опит и ще защити интереса си", отбеляза депутатът.

Безумия след концесията на плаж “Райски залив”

Преди близо година (през месец август 2018-а) в. "Банкеръ" излезе с публикация "Общински съветник от ГЕРБ взе "Райския залив". В нея описахме как общинският съветник и кандидат за кмет на село Равадиново Стойчо Неделчев "спечели" конкурса на Министерството на туризма като единствен кандидат с оферта в размер на 2600 лева.

Днес наш читател ни изпрати няколко, меко казано, потресаващи снимки, в какво се е превърнало мястото.

Корпоративна Америка се изплаши за комфорта си

Десет години след световната финансова криза и след като фондовите борси и печалбите достигнаха нови висоти, а президентът републиканец Доналд Тръмп понижи корпоративните данъчни ставки и облекчи регулациите, видни американски капиталисти звучат доста безпомощно. Една от причините, според някои участници в дебата за несъвършенствата на съвременния капитализъм, е - страх. 

Ангелкова "облъчва" туристическия бранш с идеи

Нестихващият и често натрапчив  оптимизъм на министъра  на туризма Николина Ангелкова , свързан с развитието на този сектор от българската икономика взе да „утихва“. За първи път тя призна, че се очаква тази година да  бъде трудна за българския туризъм. Началничката на ресора предрече, че сезонът ще се отличава  „с борба за всеки турист“.

Шотландия се готви за нов референдум за независимост

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви пред парламента, че иска страната да проведе втори референдум за независимост преди май 2021 г. "Избор между Брексит и бъдеще за Шотландия като независима европейска държава трябва да бъде предложен, докато работи този парламент", каза Стърджън и съобщи, че ще подготви необходимите за целта нормативни актове до края на тази година.

И твоята майка също...

Това му е хубавото на "Апартаментгейт". "Хванати в крачка", политиците ни получават възможност да се защитят и да дадат най-доброто от себе си. Даже сближава позициите на отделни представители на управляващите и опозицията. Например министърът на туризма Ангелкова и депутатката от БСП Елена Йончева дължат, както се оказва, имотната си благодат най-вече на близките си.

ДПС пое към европарламента, Пеевски можел да реформира ЕС

Представяйки списъка на кандидатите, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се просълзи, след като прочувствено обяви листата за най-младата и печелившата. Те могат да реформират Европейския съюз, гордо заяви Карадайъ.

Сега иде ред и на съюза да се разплаче. Жална му майка, щом се очаква втория в листата на ДПС Делян Пеевски да го реформира. Любопитно е в каква посока ще бъдат реформите, за които той би работил в европарламента. Ако съдим по българския опит на Пеевски, свързан с КТБ, Европейската централна банка не може да бъде спокойна.

Гръцка компания е фаворит за строителството на интерконектора

Гръцка компания и мощен смесен консорциум остават на финала на търга за газовата връзка с Гърция. Става дума за J&P AVAX S.A и обединението между "Боннати", "Главболгарстрой" и "Джи Пи Груп". 

Към момента гръцката фирма е по-вероятния победител, защото е предложила много по-ниска оферта за строителството на интерконектора. J&P AVAX S.A е дала ценова оферта в размер на 144 850 000 евро без ДДС, докато конкурентът им е готов да строи при цена 229 700 000 евро без ДДС, което е с близо 80 млн. евро повече. 

От българо-гръцката проектна компания ICGB уточняват, че след отварянето на ценовите предложения предстои да се извърши комплексна оценка и тогава възложителят ще оповести крайното класиране и участника, избран за изпълнител. Имайки предвид графика за реализация на проекта, това най-вероятно ще стане до средата на май.

На старта на кампанията: ледът се пука във всички посоки

Предстоящото начало на предизборната кампания за европарламента като че ли напомня до болка (в буквалния смисъл) електоралните мелета от последните години. Празни приказки, взаимни обвинения, черен пиар с компромати (верни и лъжливи) и готови на всичко медии, набираща скорост подготовка за всевъзможни измами и манипулации.

Но има няколко нови особености, които заслужават внимание. Не толкова заради отражението им върху резултатите от тези избори, а защото сочат за отприщването на тенденции, които назряваха отдавна. Както възкликва безсмъртният герой на Илф и Петров: „Ледът се пука, господа съдебни заседатели!”

Facebook logo
Бъдете с нас и във