Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Рециклират дело срещу ПИБ В Ню Йорк

На 27 ноември 2018 г. в окръжния съд в щата Ню Йорк е заведен иск от фирмите "Рудерсдал", "Ол Сийз Пропърти 2", "Асет Мениджмънт" и адв. Захари Томов срещу физически и юридически лица. Ищците оспорват превод на 65 млн. долара от сметка на КТБ като неправилен, стана ясно преди седмица. Сред тях са свързани с ищците чуждестранни граждани и дружеството в производство по несъстоятелност Ayr Logistics Limited, Inc., авторитетната международна банка Bank of New York Mellon, квесторът на КТБ Станислав Лютов, БНБ, банкерите Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев - мажоритарни акционери в ПИБ, депутатът Делян Пеевски, ВТБ и няколко фирми, свързвани с Пеевски.

Исковата молба, внесена от адвоката на ищците - Силвия Ролински, е изключително подробна и се позовава на Закона RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act), който преследва лица и организации, използващи средства, придобити чрез рекет и корупционни действия. Законът предвижда изключително строги наказания и по него са осъдени голяма част от мафиотските "семейства" в САЩ.  Първоначално делото е насрочено през януари, но по молба на адвокат Ролински, която трябва да връчи призовките на ответниците в чужбина, то е отложено за 14 март 2019 година.

През 2017 г. съдът по несъстоятелността към Северния окръг на Тексас вече отхвърли като недопустим подобен иск, заведен срещу ПИБ от част от свързани с горепосочените ищци лица.  

"БАНКЕРЪ" потърси Първа инвестиционна банка за коментар.

Ето и официалният отговор на трезора:

"Първа инвестиционна банка отбелязва, че жалбата, заведена в Ню Йорк, представлява преработка на няколко жалби, отхвърлени преди това от Съда по несъстоятелността на Съединените щати в Тексас. Банката смята, че всички обвинения са безпочвени и ще представи защитата си в предстоящата процедура."

Facebook logo
Бъдете с нас и във