Банкеръ Daily

Финансов дневник

5.5 млн. работни места са закрити в ЕС през второто тримесечие

Трудовият пазар на Европейския съюз се е свил с 2.6% през второто тримесечие и е загубил рекордните 5.5 млн. работни места. Сривът, обявен официално на 14 авгут от статистическата служба на общността - Евростат, доказва драматичните поражения на коронавируса върху заетостта на блока. Множество компании са съкратили голям брой служители или са прехвърлили значителна част от персонала си на финансираните от правителствата схеми за продължителен платен отпуск. 

Евростат съобщи, че закритите работни места, от които са изключени десетките милиони "отпускари", са дори още повече в еврозоната, където пазарът на труда се е свил с 2.8% през второто тримесечие или с 4.5 млн. души от общо 5.5 милиона в ЕС. В края на март броят на работниците в ЕС е бил 209.1 млн. души, 160.4 млн. от които - в еврозоната. 

Пандемията от COVID-19 тласна брока на еврото в дълбока ресеция през второто тримесечие, като БВП падна с рекордните 12.1% спрямо предишните три месеца. От май обаче се наблюдават признаци за по-бързо от очакванията възстановяване на общността. Евростат обяви на 14 август, че износът от еврозоната се е увеличил с почти една трета между май и юни, макар че остава с 10% под равнището си отпреди година. А индексите за активността в секторите на производството и на услугите показват подем. 

Чарлз Хепуърт - инвестиционен директор в GAM Investments - коментира, че "макар и да се наблюдава ръст на индустриалната активност, е ясно, че това ще е бавен и разпокъсан процес, защото потребителите все още са в стрес от ефектите на пандемията и от потенциално възстановяване на карантината". Което дефакто вече се наблюдава. 

Скандинавските държави са се справили най-добре с поражения от пандемията, стана ясно в края на седмицата, когато Финландия и Дания публикуваха тримесечните си данни за БВП. Финландският е намалял с 3.2% през второто тримесечие спрямо първото, а датският - с рекордните в историята на страната 7.4 процента. Все пак, двете стопанства стоят доста по-добре от Швеция, чиято икономика се е свила с 8.6%, въпреки че правителството не затвори официално хората по домовете им. Поради което смъртността от COVID-19 на глава от населението там е пет пъти по-висока отколкото в Дания и почти десет пъти над финдалндската.   

За разлика от Скандинавия, Германия, Испания, Франция и Италия са с доста по-тежки поражения от коронавируса - БВП на всяка от тях се е свил с по над 10% през второто тримесечие, а на Великобритания - с над 20 процента. 

Нидерландия отчете рекордния 8.5-процентен икономически спад през второто тримесечие, стана ясно на 14 август. Основните причини - рязката редукция на  потреблението на домакинствата и на бизнес инвестициите в резултат на пандемията. Светлина в тунела обаче има. Последният месечен обзор на 7500 холандски компании констатира, че доверието на бизнеса е започнало да се възстановява: индексът, следящ нагласите на фирмените мениджъри, се изкачил до минус 19.3 пункта през юли след рекорно ниските минус 37.2 през април.

Facebook logo
Бъдете с нас и във