Банкеръ Daily

Финансов дневник

5.4 трлн. долара достигнаха глобалните "пандемични" спестявания

Потребителите по света са спестили допълнително 5.4 трлн. щ. долара от началото на пандемията и стават все по-уверени в икономическата перспектива, с което създават условия за бързо възстановяване на потреблението след като отпаднат карантините за бизнеса.

Акумулираните извънредни средства представляват 6% от глобалния БВП към края на първото тримесечие, по оценка на международната рейтингова агенция "Мудис". Растящият оптимизъм на домакинствата предполага, че те ще започнат да харчат веднага след като магазините, баровете и ресторантите отворят отново когато отпаднат рестрикциите за овладяване на разпространението на вируса. През първото тримесечие на 2021-а глобалният индекс на доверие на бизнес организацията с идеална цел Conference Board достигна най-високата си стойност от създаването му през 2005-а, със сериозни подеми във всички региони на света. 

Ако потребителите похарчат една трета от допълнителните си спестявания, те ще увеличат глобалния продукт с малко над 2% както през тази, така и през идната година, пресмята "Мудис". Въпреки че глобалното стопанство отчете през миналата година най-дълбокия спад на БВП в модерната история, доходите на домакинствата останаха до голяма степен защитени от схемите за безпрецедентни правителствени стимули в най-напредналите стопанства. Освен това потребителите редуцираха харченето в условията на висока несигурност за работните места и доходите и на затворени или ограничени в дейността си бизнеси. В резултат, през 2020-а равнищата на спестявания в много напреднали икономики скочиха до най-високите си равнища през това столетие, по данни на ОИСР и банковите депозити нараснаха скоростно в много държави. 

Американците са най-едрите спестители с натрупаните извъредни 2 трлн. щ. долара, по сметки на "Мудис". При това преди гигантските трансфери от програмата за стимули в размер на 1.9 трлн. долара на президента Джо Байдън. Двете суми са достатъчни за потенциалното "подгряване" на потребителски взрив. 

Допълнителните спестявания в САЩ са в размер на 12% от БВП. Следват Великобритания с 10.5% от БВП и Канада - с 9.5% от БВП. Над средния за планетата извънреден кеш в размер на 6% от глобалния продукт са още Испания (8.5%), Австралия и Португалия (с по 6.8% всяка), Нидерландия, Италия и Германия (с по малко над 6% от БВП). На последните три места са Ирландия и Япония с допълнителни лични спестявания в размер на 4% от БВП всяка и Русия - с 3.5% от БВП.

Икономисти очакват сравнително бързо ускоряване на домакинските разходи през тази година в САЩ и в по-малка степен - във Великобритания. 

В държавите от Близкия изток с щедра правителствена подкрепа също е натрупан значителен извънреден кеш, докато в Южна Америка и Източна Европа равнищата са по-скромни. Като цяло обаче пораженията от пандемията варират силно, а спестяванията са акумулирани основно от по-богатите домакинства във всички региони. 

Икономисти на "Голдмън Сакс" пресмятат, че почти две трети от извънредния личен кеш в САЩ е собственост на най-богатите 40% от населението на страната и предполагат, че това може да ограничи степента на икономическия подем, защото домакинствата с най-високи доходи по-скоро ще съхранят основния обем от допълнитените си спестявания. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във