Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

S 250 83376e15 375f 423a 8915 435e4d698f60

Финансистът Стив Ханке нарече много лоша идея официалното присъединяване на България към еврозоната. Според него в момента при наличието на  системата на валутния борд  България неофициално е член на еврозоната, а българският лев е клонинг на еврото. Според него българите няма да спечелят нищо, ако приемат еврото, а ще загубят силата на валутния борд и ще избегнат проблема с моралната опасност, която се прояви в  Гърция.
"Българите ще си  кажат: "Можем  малко да се отпуснем  по отношение на фискалното ни състояние в България, защото ако изпаднем в трудност, ЕС няма да направи нищо друго, освен да ни спаси." Точно това си мислеха гърците. Гърция беше официално в еврозоната и харчеха пари като луди, а гръцките политици не харчеха пари, а крадяха пари," заяви финансистът. 

---

Банкерът Петър Андронов обясни, че двойният надзор над българската банкова система - от БНБ и от Европейската централна банка (ЕЦБ), ще гарантира  висок стандарт за сигурност.

"Надзорът ще бъде споделена, координирана дейност между ЕЦБ и БНБ, т.е.  занапред ще имаме двоен надзор. В сравнение с досега това е една гаранция повече. Второ, ще имаме ЕЦБ, която е далече от българската действителност и ще прилага доста безпристрастно своите правила без никакви зависимости, без възможност за влияние. Това във висока степен редуцира рисковете", допълни той.

---

Застрахователният експерт Коста Чолаков е на мнение, че съществуват предпоставки за повишаване на цената на задължителната за шофьорите застраховка - "Гражданска отговорност". Според него пострадалите на пътя са много повече през последните три години и това предполага повече обезщетения за пострадали и близки на загинали при пътно-транспортни произшествия, или т.нар. неимуществени вреди. Според Чолаков темата за цената на застраховка "Гражданска отговорност" не може да бъде обща, защото всяко дружество си прави разчетите отделно. Средната цена обаче е нараснала с около 7 лв. миналата година.

---

Facebook logo
Бъдете с нас и във