Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ИМЕНА

S 250 205ab8e7 601b 42bb b57c 07676d9927e7
S 250 a36b56d7 95bb 4639 8b44 070fbf8f8103
S 250 54ddbb10 c86d 4157 8d75 ca261cccbc4d

Марио Драги обеща, че Европейската централна банка няма да бърза с повишаването на лихвените проценти, потвърждавайки договорката с останалите централни банкери от миналата седмица да поддържа разходите за заеми без промяна поне до края на лятото на 2019 година. Ще запазим търпение, докато определяме момента за първото увеличение на лихвите и ще предприемем постепенен подход при коригирането на политиката след това, обясни председателят на банковата институция.

--

Банкерът Левон Хампарцумян заяви, че често критикуват еврозоната, а не се предлага нейна  алтернатива. Той отбеляза, че твърденията за повишение на цените  след въвеждането на еврото са  спекулативни.Трябва да  си направим държавата по-атрактивна за външни инвеститори, категоричен бе банкерът.

---

Бившият министър на труда Иван Нейков смята, че качеството на социалната политика не се измерва с дадените за нея париЕкспертът коментира скандалите около социалното министерство и проблемите на хората с увреждания. По думите му големият дефицит при проблемите на хората с увреждания е липсата на услуги според специфичните им нужди. Това, че даваш с 50 или 100 лв. повече, не променя живота им и  не го прави по-качествен, посочи Нейков.

--

Евродепутатът Валдис Домбровскис е на мнение, че ниските доходи на хората у нас не са пречка България да се присъедини към "чакалнята" на еврозоната и по-късно към самата еврозона. Домбровскис уточни, че няма предварителни условия по отношение на дохода на глава от населението, или по-точно сравнен със средния в ЕС. Еврокомисарят поясни, че сега в България той е равен на този в Литва и Латвия в момента, когато двете страни се присъединяваха към механизма ERM II. "Бих казал, че основният въпрос, на който трябва да се отговори в тази връзка, е как присъединяването към еврозоната ще засегне българската икономика. Според нашите оценки то ще има положителен ефект и дори ще облекчи приближаването към средните нива на Европейския съюз", допълни Валдис Домбровскис.

Facebook logo
Бъдете с нас и във