Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ИМЕНА

S 250 8c3caf47 5e53 435e 98b4 3811c8a0b2c1

Tехнологиите няма да променят природата на банките, която предполага те  да събират спестявания и да ги трансформират в инвестиции, смята Калин Христов, подуправител на БНБ и ръководител на нейното управление "Емисионно". Според него кредитният риск няма да изчезне, но новите технологии могат да помогнат за подобряване на моделите за оценка на риска. Но технологиите могат да  направят това, ако допуснем, че моделите с изкуствен интелект произвеждат по-добри данни и решенията им са по-добри, поясни Калин Христов.

---

Комисията за финансов надзор (КФН) одобри членове на управителния съвет на ЗАД "Алианц България Живот" АД. С решение  от 22 май за членове на управителния съвет и за изпълнителни директори на дружеството са определени Павлин Деков Петков и Андрей Бойков Александров. За член на надзорните съвети на ЗАД "Алианц България Живот" АД и на ЗАД "Алианц България" АД бе избран Димитър Георгиев Желев.

--

Добавянето на фискален и икономически съюз, а и на политически съюз  са начините за завършване на цялата архитектура на еврозоната, смята главният икономист за България на "УниКредит Булбанк" Кристофор Павлов. По думите му няма пример за  успешен монетарен съюз, който да не е надграден с фискален и политически. Според  Павлов нещата се усложняват още повече от факта, че правителствата на страните от еврозоната нямат мандат от своите граждани да продължат със смели стъпки към  изграждането на икономически и политически съюз. Той посочи, че са необходими реформи и за довършване на банковия съюз, където трябва да се решат въпросите за гарантиране на депозитите, за да не се стигне до евентуална криза.

---

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във