Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

S 250 ee3e90b8 2666 447e 94dd 762064e450fc

Българите ще бъдат най-бедните в Европейския съюз, докато не бъдат приети нови страни  членки, заяви финансистът Емил Хърсев. Той е категоричен, че за "бедствено положение " на повече от една трета от българите не може да се говори. Изказването му е по повод данните на Евростат, според които около 30% от населението в страната живее в сериозен риск от бедност. България е страната с най-бързо покачване на доходите, на работните заплати и националното богатство, напомни Хърсев. Обичаме да се изживяваме като страдащи, макар че, обективно погледнато, не живеем толкова зле, добави той. Няма да имаме скоро доволно поколение и слава Богу, защото недоволството е двигател на промени, категоричен е финансистът.

---

Трябва да си напишем домашното в България, за да постигнем националната цел, защото за мен присъединяването първо  към механизма ERM II, а след това  и  към еврозоната  е национален приоритет. Това каза финансовият експерт Любомир Дацов по повод  изказването на главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева за добрите перспективи пред България за влизането в еврозоната. По думите на Дацов оттук нататък идват въпросите за ненаписаното домашно и за това, че невинаги сме подготвени. 

---

Отказът на застрахователите да участват в новия модел на финансиране на борбата с градушките ще оскъпи вноската, която земеделците ще плащат, заяви агроминистърът Румен Порожанов. Новата стратегия предвижда защита не само на земеделски земи, но и на урбанизирани територии, обясни той. Порожанов подчерта, че разбиването на градоносните облаци около столицата ще допринесе за намаляване щетите от най-големите застрахователни пакети, а именно "Каско", както и на премиите, които се плащат за автомобили. По тази логика  застрахователите също трябва да плащат, смята земеделският министър. От Асоциацията на застрахователите обаче на този етап остро възразяват и смятат, че това ще оскъпи застраховката на автомобилите. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във