Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ИМЕНА

S 250 f344a4ad 52e9 449d a291 2102a31f0141
S 250 ffad6c49 6e26 4d49 81d7 333604337763

Няма изявление от Европейската централна банка и от Българската народна банка за влизане в еврозоната, но когато чуете от тях изявление, това ще означава, че има пробив на политическия фронт. Това заяви гуверньорът на Българската народна банка Димитър Радев. Според думите му, ако продължим с поддържането на изпреварващ икономически ръст при дисциплинираност на публичните финанси заедно с промените, които се извършват на пазара на труда - това ще е отговорът за влизането ни в еврозоната. Ние имаме този нужен изпреварващ икономически растеж и балансирана фискална политика, подчерта Димитър Радев. Той напомни, че задачата на политиците  в Българя е да убедят западната общност, че в България институциите работят добре. Малко се знае например, че имаме стабилен паричен режим и евентуалното влизане в ERM II ще стане при фиксиран валутен курс, добави гуверньорът.

--

Замяната на лева с еврото е лошо решение за България, пише в свой анализ "бащата на валутния борд" у нас Стив Ханке. Причините страната ни да остане извън еврозоната и да запази валутния си борд са няколко.

На първо място, експертът отбелязва, че българският лев е обвързан с еврото - "негов клонинг е", и реално страната ни вече е част от валутния съюз, като е негов "неформален член". Икономистът е категоричен, че валутният борд в България е много успешен. Защо тогава да бъде променена схема, която работи, пита се Ханке и посочва, че българите също не са склонни да изоставят своя любим лев и да го заменят с еврото. Това е признак, че българите са по-умни от своите политици", отчита икономистът. Според него България ще направи голяма грешка, ако влезе в еврозоната - тя ще сложи точка на малкото институции в страната, които функционират добре, обществото ги одобрява , пише Ханке.  Според него тези институции ще бъдат заменени от неясен и потенциално нестабилен ред, който България не може да контролира и от който не може да се откаже.

---

Естественото място на България е в клуба на дисциплинираните и богати страни от европейския център. Това каза финансовият министър Владислав Горанов. Според него нашата страна има от най-високите ръстове на икономиката и не бива да забравяме, че корупцията е по-скоро емоционална квалификация. Когато има правила и те се спазват, нерегламентираните практики остават по-скоро вестникарско внушение, заяви Горанов. По думите му присъединяването на България към еврозоната е съвместен проект на правителството и на Европейската централна банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във