Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Овчарски скок в харча на излишъка

Министерството на финансите се похвали, че 2017 г. е приключила с бюджетен излишък от близо 800 млн. лева. До ноември обаче излишъкът беше значително по-голям - около 2.4 млрд. лв, за което неколкократно писахме.  Въпреки запазването на положителния резултат прави впечатление резкият пик на разходите през декември.

Оказва се, че през декември министрите харчат с двойно по-висока скорост, в сравнение с предни месеци, и това се случва за поредна година. Декемврийското изпразване на бюджета е равно на 15% от общите разходи за годината, което е два пъти повече от обичайните 7-8% на месец през януари-ноември, потвърди специално за "БАНКЕРЪ" Десислава Николова от Института за пазарна икономика. Тя нарече това "Овчарският скок" на разходите на финала на годината.

Най-големият разход през последния месец на 2017-а е вторият милиард, отпуснат от правителството за "безплатното" саниране. Освен това кабинетът одобри на заседанията си през декември и серия други допълнителни харчове - за около 200 млн. лева. Сред тях бяха 23 млн. лв. за лицензи на "Майкрософт" за администрацията, 20.6 млн. лв. към общини за общински пътища, ВиК мрежи и т.н.,19 млн. лв. за безплатен превоз на ученици, 14.2 млн. лв. на БНТ такси за излъчване на наземна цифрова телевизия, 12 млн. лв. за покриване на недостига в бюджета на съдебната власт.

Прегледът на допълнителните бюджетни харчове навежда на мисълта, че е дадено на всеки, който е поискал. Въпреки това правителството или не поиска, или не успя (в малкото оставащо време до края на годината) да похарчи целия излишък. От съобщенията на МС невинаги се разбира кой одобрен разход е в рамките на планирания бюджет и кой е извънреден, т.е. за сметка на излишъка.

За поредна година станахме свидетели на абсолютно непрозрачно харчене на излишъка от страна на МС, без гласуване на промяна в Закона за бюджета от парламента и без ясен разчет откъде се вземат допълнителните разходи, констатира Десислава Николова. А всяка по-сериозна промяна на бюджетните параметри без санкцията на парламента е грубо погазване на Закона за публичните финанси.

Практиката годишният бюджет, гласуван от Народното събрание, да се прекроява непрекъснато с решения на Министерския съвет отдавна се е наложила в България. Сметната палата неведнъж е критикувала изпълнителната власт за тази липса на фискална дисциплина. Но последствия и наказани няма и бюджетните своеволия продължават.

Нови 100 млн. лв. изхвърчаха извънредно от хазната  в началото на тази година. Премиерът Бойко Борисов очаквано запуши с пари устата на полицаите, които се бяха заканили да протестират по време на цялото шестмесечно европредседателство. Буквално часове преди да започне официалното откриване на събитието с всички високопоставени делегации той прие в кабинета си синдикатите на полицаите, пожарникарите и гражданската администрация в МВР и отстъпи на исканията им за по-високи заплати, като им обеща още 100 млн. лева.

Във Фейсбук се появи шегата, че премиерът е предотвратил военен преврат. Това - не, но Борисов пусна духа от бутилката и нови и нови протестиращи ще искат пари, защото разбраха, че така става. Не закъсняха и надзирателите в затворите..., които се озоваха с до 30% по-ниски заплати за сходна, а често и доста по-рискова работа.

Тези допълнителни искания за пари - извън записаните за отделните сфери харчове в бюджета, много рано тази година увисват като воденичен камък на врата на Бойко Борисов. Но той няма как да ползва бюджетния излишък от миналата година. Хартисалите пари - около 800 млн. лв., вече би трябвало да са прехвърлени във фискалния резерв. Оттам няма как да излязат.

Значи правителството ще трябва отсега да мисли за бюджетния излишък в края на тази година. Рано или късно  ще му се наложи да плаща. Свидетели сме на катализиране на процеса.

Това е крайният резултат от подобно безотговорно финансово поведение. Като помпаш един - по същество, втори правителствен бюджет - чрез икономии от капиталови разходи и подценени приходи, и разпределяш събраното зад гърба на парламента, много ръчички ще посягат към него.

Затворен кръг...

 

 


Полупрозрачни сме в бюджета

България е 21-ва от общо 115 страни по прозрачност на бюджета, според доклад на International Budget Partnership. Според изследването България събира 66 точки от общо сто. IBP посочва, че страните с оценка над 60 точки предоставят достатъчно информация за бюджета, с която позволяват на обществото да се ангажира в бюджетните обсъждания информирано, както и осигуряват адекватни практики за надзор. Съветват ни да се увеличи информацията и данните по финансовата позиция на правителството и разходите в проектобюджета. Другият съвет е да се предоставя подробна информация за сравненията между планираните нефинансови резултати и реалните такива в годишния доклад. Препоръчват се и законодателни изслушвания по доклада на одиторите.

Все неща, които си знаем. Но си траем.


Facebook logo
Бъдете с нас и във