Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ДЕЛОТО БЗК - ПЕТ ГОДИНИ ПЪТ ДО СЪДА

Повече от пет години дело N117 от 1995 г. срещу бивши шефове на фалиралата БЗК не може да влезе в съдебна зала. Първоначално то е образувано само срещу Янко Янев, но в хода на следствието през 1998 г. обвиняеми по него са станали и други шефове на банката - Павел Даскалов, Ангел Станков, Михаил Желязков, Атанас Тилев и Дончо Кючуков. Прокуратурата обаче постоянно намира кусури в работата на следователите. Така в края на 2000-а тя за втори път (само през последната година на хилядолетието) върна делото на Специализираната следствена служба.
По искане на прокурора В. Андреев веднъж следователите бяха принудени да доработват заключенията си по случая БЗК през миналата година. На 3 юли те отново му изпращат материалите по делото с мнение, че шефовете на БЗК трябва да бъдат обвинени за престъпления по служба. Но няколко месеца по-късно делото за кой ли път е върнато с указание за допълнително разследване в следствието.
Прокурорът Андреев настоява срещу шефовете на БЗК да се повдигнат нови обвинения, като към делото се включат и кредитите, отпуснати от банката на фирмите Орион комерс, ЕТ Веска Тихомирова, Климекс ООД, Дару Кар, Агропромстрой БД и сие и на някои от дъщерните дружества на БЗК като автопревозвача Груп и Солекс. Освен това, според прокурора, в обвинението не е включен и преводът на БЗК към Дару Ханделс - Виена, за 6.11 млн. щ. долара. Следователите трябва да се произнесат и по операциите, чрез които Тилев е придобил акции от Добруджанска банка. Прокурор Андреев смята, че от материалите по тази сделка ставало ясно, че Тилев е нанесъл щета на кредитната институция чрез лихтенщайнската фирма Машиненбау унд Ханделс.
Някои следователи са на мнение, че прокурорът не може да връща делото за повторно доразследване, тъй като указанията му вече са били изпълнени. Освен това кредитите на Орион Комерс, Климекс ООД, Солекс, Дару Кар са погасени.
Върнати са и парите, дадени от банката на виенската фирма Дару Ханделс, твърдят от следствието. Според финансисти, запознати с австрийския случай, през 1994 г. фирмата внася в капитала на банката 6.11 млн. щ. долара, но като подчинен срочен дълг. При евентуален фалит на банката Дару Ханделс би трябвало да се нареди последна на опашката на кредиторите на БЗК. Затова през 1996 г., когато тя изпада в ликвидна криза, виенската фирма си прибира парите, а банката на Тилев неправомерно й плаща и лихви. В началото на 1997 г. Дару Ханделс все пак връща лихвите. Но въпросните 6.11 млн. щ. долара останаха във виенската фирма.
Според НСБОП Тилев се е облажил и от продажбата на акциите на БЗК в Добруджанска банка. В началото на 1995 г. БЗК е притежавала 80% от капитала й. През април Атанас Тилев заявява, че банката ще намали участието си в добричката кредитна институция до 25 процента. БЗК продава 5% от своите акции на застрахователно и презастрахователно дружество Витоша, в чийто мениджмънт Тилев също участва. Останалите акции са придобити по номинал от Стефан Матеев, Александър Цочев, Надежда Иванчева, Николета Вътева, Катя Жечева, Мая Атанасова, Цветанка Любенова, Николина Шокерова-Ностова, Владимир Чобанов и Веселина Каракашева. До 1997 г. Иванчева, Любенова и Матеев са били в съвета на директорите на Дару Инвест, която е част от бизнесимперията на Атанас Тилев. Според запознати със случая, въпросните лица са платили на БЗК само една малка част - около 57 млн. лв., от стойността на акциите й в Добруджанска банка. Над 207 млн. лв. играчите превели също в БЗК, но по сметката на лихтенщайнската фирма Машиненбау унд Ханделс. Според служители на НСБОП, оттам парите били преразпределени към хората на Тилев и в крайна сметка са стигнали до неговия джоб.

Facebook logo
Бъдете с нас и във