Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

S 250 eefbf2e6 30a0 4c74 afa1 9131a508b25e
S 250 210b8b1e fdd2 469a 867a fb6413999e33
S 250 79405eae c967 4a46 9aef 9af5ac4d6653

"България ще кандидатства за приемане в механизма за въвеждане на еврото "ERM II". Планираме да направим постъпки за това до средата на годината", заяви финансовият министър Владислав Горанов на пресконференция пред чуждестранните журналисти, акредитирани към Европейската комисия, които са у нас във връзка с откриването на българското председателство.

 

Търговския регистър са вписани промени в управителните органи на "Търговска банка Д" АД, съобщиха от кредитната институция. Решението е от 29 декември миналата година, а Фуат Гювен, собственик на 66.70% от капитала на дружеството, е вписан като нов член и председател на надзорния съвет на банката.  
Със същото решение г-жа Емел Бардзъ е отписана като член на надзорния съвет. Тя ще продължи да подпомага дейността на банката като съветник на председателя на надзорния съвет и ще подписва вътрешнобанкови документи в това си качество.
След тези промени актуалният състав на надзорния съвет на "Търговска банка Д" АД е: Валери Борисов, Фуат Гювен и Бахатдин Гюрбюз. В управителния съвет пък са: Анна Аспарухова - председател и изпълнителен директор, Мартин Ганчев - изпълнителен директор, Пламен Дерменджиев, Захари Алипиев и Валентина Борисова.

 

Икономическият растеж на България през 2018 и 2019 г. ще достигне съответно 3.9 и 4 ппроцента. Това се казва в прогнозата на Световната банка. Данните на банката показват, че българската икономика постепенно набира обороти и плавно увеличава своя ръст от 2015 г. насам. В сравнение с останалите балкански държави, България има стабилни позиции. Световната икономика през тази година ще отбележи ръст от 3.1%, сочи още прогнозата на СБ.

 

Има няколко основни фактора, които ще помогнат за ускоряване на растежа на БВП на България през 2018 г. до 4.4 процента. На първо място това е ръстът на износа. Това коментира главният икономист на UniCredit Булбанк Кристофор Павлов. Оптимизмът в оценката на анализатора е на база темпове на българския експорт и ръст на глобалната търговия, който изпреварва глобалния икономически растеж през втората половина на 2017 г., след като в продължение на няколко години се случваше обратното, което донесе значителни притеснения на икономистите, както и повод да се търсят обяснения защо това се случва. Според Павлов вече се “връщаме се към добре позната история“, в която темповете на нарастване на глобалната търговия от 4% изпреварват глобалния икономически растеж, който се очаква за цялата 2017 г. да е 3.6 процента.

 

Икономистът Румен Гълъбинов сравни развитието на България и Румъния: "Растежът в България е 3.9%, а на Румъния - 8.6 процента. Румъния има 158 млрд. евро брутен вътрешен продукт (БВП) - близо четири пъти по-висок от този на България (47 млрд. евро). Има най-висок ръст на икономиката в ЕС благодарение на икономическите реформи и борбата с корупцията. Заплатите и пенсиите там са съответно 25-30% по-високи, отколкото в България. Средната им заплата е с над 200 евро по-висока от нашата. През 2017 г. Румъния има над 4 млрд. евроинвестиции -  шест пъти повече инвестиции от България. Има четири пъти по-висок от нашия оборот от електронна търговия. Румъния понижи данъчните ставки на ДДС и от две години има ниско ДДС за храни и лекарства."

Facebook logo
Бъдете с нас и във