Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ИМЕНА

S 250 cbef32d2 81b0 428b bbfd 0a344a7f10eb

Българският лев и банките са стабилни. Това се отнася и до валутния борд. Банковият сектор е в много добро състояние, кредитната активност се увеличава. Ще запазим курса на лева до влизането ни в еврозоната. Това заяви управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев навръх професионалния празник на банкерите 6 декември.
Гуверньорът на Централната банка уточни, че в България еврото може да бъде прието не по-рано от две години след предприемането на първата стъпка в тази посока - присъединяването към механизма ERMII, но тя още не е направена. Както процесът, така и присъединяването към еврозоната ще има положителен ефект за икономиката, смята Димитър Радев. Според него е достатъчно да се погледнат докладите на международните кредитни агенции, които бяха разпространени в края на миналата седмица. Те ясно посочват като основен фактор за бъдещото повишаване на кредитния рейтинг на страната присъединяването на нашата валута към валутния механизъм, каза Радев.

---

Ниските лихви по кредитите ще стимулират нови инициативи, смята главният изпълнителен директор на Българо-американска кредитна банка (БАКБ) Илиан Георгиев. Той напомни, че пазарите на дълг показват задържане на лихвените нива. Банкерът е на мнение, че текущото статукво в банковия сектор и ситуацията на ниски лихви ще се задържи и през 2018 година. Според него тази година  е успешна за банковия сектор.
Илиан Георгиев коментира, че ръстът на кредитирането се дължи на това, че "хората са били подтикнати да вземат заеми заради ниските лихви".
Той очаква малко по-голяма активност при инвестициите, които да включат компонента в брутния вътрешен продукт.

--

Правителството ще продължи да тегли заеми при много ниски, дори отрицателни лихви, прогнозира финансистът Емил Хърсев. По думите му увеличеният кредитен рейтинг на страната допълнително намалява цената на заемите. Догодина правителството ще тегли заем единствено от вътрешния пазар, т.е чрез държавни ценни книжа, с които ще покрива стари задължения, обясни Хърсев. През ноември имаше една емисия с отрицателна  доходност, което означава, че инвеститорите реално плащат, за да притежават държавен дълг, посочи финансистът.
Според Емил Хърсев увеличената финансова стабилност и "способността на издателя, в случая България, води до намаляване на лихвите, които издателят плаща по своите ценни книжа".
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във