Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Стоян Мавродиев: Предприемачеството е едно от най-големите изпитания за волята и възможностите на хората

Мисията на Българската банка за развитие (ББР) е да подпомага малките и средните предприятия. Стартиращите компании също ще бъдат приоритет в работата на банката. Това заяви по време на форум, посветен на "Предизвикателствата пред стартиращия бизнес", организиран от в. "БАНКЕРЪ", изпълнителният директор на ББР Стоян Мавродиев. 

Микрофинансиращите функции на държавната банка също са особено важни, подчерта Мавродиев. Той напомни, че именно в това се изразява и дейността на микрофинансиращата институция "Джобс" - чрез нея се създават условия за успешен старт и развитие на дребния бизнес.

"За мен предприемачеството е едно от най-големите изпитания за волята и възможностите на хората. Преди да стартират своя бизнес, много от днешните успели предприемачи са били в изключително трудна житейска ситуация", разказа по време на форума Стоян Мавродиев. Той припомни и най-ярките примери за силен предприемачески дух. Основателят на световноизвестното мобилно приложение "Whatsapp" Ян Кум например е живял благодарение на купони за храна. Вдъхновяваща е и историята на основателя на една от най-известните компании за очила - "Ray Ban", Леонардо дел Векио, който е израснал в сиропиталище.

"Друг стартиращ предприемач - създателят на компанията за електронна търговия "Alibaba" Даж Ма, само преди двадесет години посещава за първи път САЩ и вижда какво представлява интернет. Въпреки че е израснал в крайна бедност в Китай, само за четири години той основава сайт, който в момента обработва двойно повече поръчки от гиганта "Аmazon". Показателен за успеха му е и наскоро постигнатият рекорд за продажби в един ден от 25 млрд. долара", каза Мавродиев.

Според изпълнителния директор на ББР и у нас се раждат много добри бизнес идеи, а не липсват и много упорити хора, които преследват тези свои идеи и ги реализират. "Съществуват обаче много предизвикателства пред стартиращия бизнес. Несигурността е свързана с всички стъпки на новосъздадения предприемач - дали ще намери качествен екип, с който да върви напред, как ще го приеме пазарът, ще успее ли да се закрепи и да реализира продажбите, които очаква", подчерта изпълнителният директор на държавната банка. Мавродиев добави, че несигурна е и перспективата пред малкото на брой фондове за рискови инвестиции, "бизнес ангели" и всички институции, които подкрепят стартиращия бизнес в България.

"Банките буквално настръхват, когато се изправят пред опцията да финансират стартиращ бизнес с нулева история и трудни за прогнозиране парични потоци", каза Стоян Мавродиев. И припомни, че девет от десет стартиращи бизнеса приключват житейския си път в първите две години от своето създаване.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във