Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ИМЕНА

S 250 78aba1a2 2751 46f2 b7f3 30bff753ef57
S 250 457c631c c79c 4dcf a1bf 11c457ee17b1

Румяна Петкова е новият изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане. Петкова идва на мястото на Цветан Васев, който изпълняваше тази длъжност от 6 юни 2016 г., когато постът бе овакантен, след като предишният шеф Ивайло Иванов стана заместник-министър на труда и социалната политика.
Досега Румяна Петкова е била директор на Регионалната дирекция за социално подпомагане в Благоевград.

--

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги призова банките да намалят разходите си, вместо да обвиняват  централния орган за неефективна политика и слабата рентабилност.

Гуверньорът на ЕЦБ заяви пред участниците в  конференцията, с която се отбеляза третата годишнина от старта на Единния механизъм за надзор на банките в еврозоната: "Има малко доказателства, че отрицателните лихвени проценти подкопават рентабилността на банките". Вместо това, по думите му, кредиторите в региона трябва да обмислят намаляване на оперативните си разходи, за да засилят печалбата си.

--

Заплатите в много сфери са ниски и ще останат такива, докато не постигнем по-висок растеж. Това мнение изказа председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. По думите й, по-добрите условия за бизнес ще означават по-висок растеж. Условията за бизнес трябва да бъдат подобрени, подчерта тя.

--

Бюджет 2018 консервира българската икономика, за да не може да се развива ускорено, смята икономистът Румен Гълъбинов. Според него законопроектът не създава условия за ускорен ръст на БВП.

Бюджетът ще разпредели рекордните 40 млрд. лв., но парите ще влязат в големите нереформирани публични системи - образование, задравеопазване, пенсионна система, отбеляза Гълъбинов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във