Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ИМЕНА

S 250 cb2786df df24 4ac0 baba 54f4234ff000
S 250 152a36b6 2755 4d11 b742 69fdf89ef3b2
S 250 02bed838 3774 482c 887b f821ac0de4b8

Валентина Чикова влиза в управата на Сребърния фонд, реши правителството във вторник (24 октомври). Промяната се налага след  назначаването на досегашния член на управителния съвет на Държавния фонд за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система и  заместник-министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов за управител на Националния осигурителен институт.

---

Не трябва да отклоняваме вниманието си от факта, че ръстът на спестяванията на фирмите е в размер на 10%, което показва, че има затруднен инвестиционен процес за  бизнеса. Това заяви главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова по време на среща с водещи банкови експерти от девет държави, в които работят дъщерни дружества на Банка ОТП. Според думите й именно в този случай нараства ролята на банката като консултант, който търси най-добрите проекти и възможности за финансиране за своите малки клиенти, в които те да вложат парите си, и същевременно е готова да им предостави още средства, когато се налага да се финансират иновативни проекти и да се разширяват дейности.

---

Попътният вятър за пенсионните компании може да се обърне в насрещен, смята Ивайло Пенев, ръководител "Управление на активи" и член на съвета на директорите на "ЕЛАНА Фонд Мениджмънт". Според него чудесното представяне на пенсионните компании ще бъде трудно постижимо, ако лихвите се покачат. Вероятно идните пет-десет години ще са по-трудни за инвестиционните мениджъри. Затова е важно при предстоящите промени в законодателството, засягащи  пенсионните компании, да има по-широки, а не по-тесни инвестиционни възможности, които колегите да могат да използват и да запазят доброто си представяне и при  по-неблагоприятни пазарни условия, допълни той.

---

Премахването на плоския данък и въвеждането на прогресивно облагане  би довело до намаляване на приходите в бюджета с 1.3 млрд. лв., каза заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев. Той обясни, че предлаганият от БСП необлагаем минимум за българите със заплати до 510 лв. всъщност ще засегне всички работещи у нас. Причината е, че  хората с по-високи възнаграждения ще плащат налози само върху сумата над въпросния минимум.

Facebook logo
Бъдете с нас и във