Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ИМЕНА

S 250 07686d0a 5681 481e 8958 bdf465848b79
S 250 389b5645 868f 4cc5 a50c 2f859857e0f8
S 250 51268524 ab6c 49a3 bf6b 47f1ba049574

Спас Видаркински, който доскоро беше заместник-директор, отговорен за "Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране" на "УниКредит Булбанк", влиза в управителния съвет и ще оглави  корпоративното и инвестиционно банкиране на "УниКредит Банк"  в Сърбия. По данни на "УниКредит Булбанк" през последните няколко години над 10 българи са били избрани на ръководни позиции в  банковата група.

---

Стефан Колев е новият изпълнителен директор на компанията за малки потребителски кредити "Изи Асет Мениджмънт" АД (по-известна като "Изи Кредит"). Той зае тази позиция от началото на октомври 2017 година. Колев се присъединява към компанията преди осем години като регионален мениджър, а впоследствие и като ръководител на отдела за обучение и развитие. От 2013 г. насам той заема стратегически позиции в международните дружества на "Изи Кредит".

--

Бизнесът поиска оставката на социалния министър Бисер Петков заради заложеното за догодина административно увеличение на минималните осигурителни прагове с 3.9% и вдигането на минималната работна заплата с 50 лева.

В писмо до Петков работодателските организации заявяват, че тези предложения, записани в проекта на бюджета на държавното обществено осигуряване, не са консултирани с тях като представители на работодателите в България. Те определят действията на социалния министър като стъпка срещу социалния диалог и демонстрация на отказ да се изпълни европейската препоръка за актуализация на минималната заплата.

---

Декемврийското харчене на бюджетния излишък за текущата година се очертава като един от най-важните политически инструменти, тъй като много от големите плащания се случват тогава. Това каза Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Понякога разходите през последния месец на годината са просто намигване към избирателите, но понякога са програми, натоварени със сериозни плащания, заяви Ганев. Той припомни, че в последните години именно такива плащания са били направени за АЕЦ "Белене" и за санирането.

--

Много остарели постановки все още са в сила, а трябва да бъдат преразгледани - неща, които са в Кодекса на труда още от 50-те години на миналия век, смята бившият вицепремиер Лидия Шулева. По думите й задължителната добавка за стаж например е безкрайна отживелица, при положение че в момента всички съвременни фирми предлагат цялостни социални пакети на  работещите в тях.

--

Според експерта Йордан Христосков повишаването на пенсиите от 1 октомври тази година с близо 40% ще доведе до сериозно изкривяване на пенсионната система. Според него опитите за реформи на модела се правят на парче. Въведените нови формули за индексация на пенсиите засилват конфликтите между нови и стари пенсионери, между държавните служители и служители на сектор "Сигурност", между млади и възрастни работници, посочи Христосков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във