Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ИМЕНА

S 250 f6144cc0 d668 4318 b606 37cc42e13f77
S 250 14913e0a fbd8 40b0 a80f b44b81405c97
S 250 9dd57fed 6024 4ba3 85cb 4fe693030cf1

Ясна Мандац е новият главен финансов директор на "УниКредит Булбанк". До този момент тя е заемала поста директор "Пазарен и операционен риск и валидации" в Загребачка банка. Освен главен финансов директор Мандац ще стане и член на управителния съвет на банката, след като получи необходимите регулаторни одобрения. Ясна Мандац има богат опит в областта на финансите и управлението на риска, освен това е сертифициран финансов аналитик.

--

Не мислете, че Платежоспособност II е трудна само за България, тя е трудна и за колегите ви от Испания, Италия, Франция… от всички европейски страни, които трябваше да се върнат на ученическата скамейка, за да усвоят спецификите й. Това заяви проф. Карел ван Хуле, един от специалистите, участвали в създаването на законодателния пакет Платежоспособност II по време на семинар на тема "Европейската правна рамка по прилагането на Платежоспособност II". Семинарът е организиран от Комисията за финансов надзор. Хуле подчерта, че директивата включва нови изисквания за лицензиране, промяна на вътрешната структура и управление на застрахователните дружества, както и нови изисквания за капиталова адекватност и надзор.

--

Политиката на Европейската централна банка ще запази стимулиращата си насоченост за по-продължителен период от време, отколкото в предишните случаи на шокове. Това вероятно ще ограничи негативното влияние, дължащо се на поскъпването на еврото. Това заяви членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Беноа Кьоре.

Коментарите му предполагат, че европейските централни банкери са относително спокойни въпреки близо 14-процентовото поскъпване на еврото спрямо долара през годината, въпреки че през миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги посочи, че курсът на единната валута е източник на несигурност, който изисква централната банка на еврозоната да провежда по-внимателен мониторинг.

--

Плоският данък е едно от малкото неща, които действително работят, смята икономистът Явор Алексиев от Института за пазарна икономика. Според него последните данни за изпълнението на бюджета не само за тази, но и за миналата година показват, че има известно фискално пространство за намаляване на някои видове данъци. Цялостното намаляване на ДДС, в някакъв момент - при съкращаване на някои разходи, според мен, може да се случи, коментира още икономистът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във