Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трезор

Държавата още не може да събере очакваните приходи от повишения акциз на цигарите от началото на годината. Това показват данните на финансовото министерство за изпълнението на бюджета за първите седем месеца. Оказва се, че търговците са се презапасили в края на 2016 г. с бандероли по старите, по-ниски ставки, и са продавали доскоро с тях. Така постъпленията от акциз в хазната за първите седем месеца на годината са 2.736 млрд. лв., което е с 23 млн. лв. под нивото от предишната година. 


Тежки санкции предвижда проектът за нов Закон за мерките срещу изпирането на пари спрямо онези, които не изпълняват неговите разпоредби. При системни нарушения глобите могат да стигнат до 10 000 000 лева. Проектът е внесен от правителството и въвежда текстовете на евродиректива от 2015 г., която изисква по-сурови наказания и за перачите на пари и за техните покровители. За физическо лице глобата ще е от 1000 до 10 000 лв., при повторно нарушение сумите са двойно по-големи. За фирмите имуществената санкция ще е между 2000 и 20 000 лв., но ще стига от 5000 до 50 000 лв. при рецидив и до 200 000 лв., ако нарушителят е банка, обменно бюро или инвестиционен посредник.

Бюджетният излишък се очаква да достигне 2.16 млрд. лв. в края на август, показват предварителните данни на Министерството на финансите. За сравнение - по същото време миналата година превишението на приходите над разходите беше 3.3 млрд. лв., или 3.7% от прогнозния брутен вътрешен продукт, като разликата идва предимно от еврофондовете. Докато миналата година излишъкът беше разделен поравно между националния бюджет и европейските средства, към август 2017 г. салдото идва почти изцяло от националния бюджет.

 

"Последната година на Българската фондова борса (БФБ - София) бе много бурна, много активна, в сравнение с предишните години. За това време оборотите се увеличиха два-три пъти, а цените на акциите се увеличиха средно с по над 50 процента. Това е едно добро начало", коментира бившият икономически министър Николай Василев, един от създателите на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETFЕ. Василев посочи, че една от причините за този подем е създаването на първия борсово търгуван фонд.

 

Заменихме бразилската захар с камбоджанска. Българските вносители са се ориентирали към Камбоджа, защото вносът оттам е с нулево мито. В резултат на това се отчита двоен спад на приходите от мито от тази стока - с 4.8 млн. лв. по-малко от предната година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във