Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

S 250 4869cc24 41bc 49eb ac42 805a779b6a53
S 250 9aead147 52e2 44bd 8ef0 f07c77af2e15
S 250 c84f4cdf 4934 45e3 9f9b 218f1c7caaba

Наивно е да се мисли, че щом нещо се предлага от председателя на Комисията за финансов надзор (КФН), то задължително трябва да бъде прието. Така коментира бившият заместник-председател на регулатора Апостол Апостолов отхвърлените от парламента кандидатури на Румен Соколов и Йордан Чомпалов за ръководните постове в КФН. Според Апостолов урок би трябвало да си извадят самите членове на комисията. По думите му в случаи като този би трябвало първо да се осигури политическа подкрепа при гласуването. Той смята, че при сегашните обстоятелства решението е едно - постигане на консенсус между всички политически сили по въпроса за членовете на комисията.
 

 

Ние не воюваме със синдикатите, а с грешните политики по доходите, които те защитават. Това обяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България по повод на изострените отношения между бизнеса и профсъюзите заради предложението да отпадне добавката към заплатите за "прослужено време".

За работодателите най-ценният капитал са именно работниците и бизнесът е заинтересован от това да има справедливо заплащане и да насърчава повишаването на квалификацията на работниците си, твърди Велев. Според него обаче е важно как се мотивират служителите и дали те имат достатъчно стимули да подобряват уменията си.

 

 

Европейската централна банка трябва да започне да мисли за начина, по който ще се върне към нормалната си парична политика и кога желае да прекрати покупките на еврооблигации, заяви членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Сабине Лаутеншлагер.
Експанзивната парична политика има както предимства, така и странични ефекти, каза тя. Лаутеншлагер допълни, че с течение на времето положителните ефекти стават все по-слаби, а рисковете се увеличават.

 

 

Наблюдаваме трайни тенденции на растеж, нови инвестиции и създаване на нови работни места в цяла Европа, също и в България, заяви управляващият съдружник на българското поделение на консултантската компания Ernst & Young Николай Гърнев. В резултат на променената пазарна конюнктура тази година виждаме преместване на фокуса на компаниите - от оптимизация с цел подобряване на ефикасността на процесите към оптимизация с цел растеж на бизнеса, обясни Гърнев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във