Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

S 250 5520f719 7ef6 470c b03d 876f434214af
S 250 fcce3bdb edd2 4af3 be39 43e14698bec0

Управителят на Българската народна банка Димитър Радев разговаря с президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги по време на годишния форум на ЕЦБ в Синтра, Португалия. "Европейската централна банка ще трябва внимателно и постепенно да адаптира паричните си стимули към икономическото възстановяване", заяви гуверньорът на банката Марио Драги, цитиран от CNBC. На годишния форум на ЕЦБ Драги ясно заяви, че сегашните стимули трябва да продължат да съществуват, докато инфлационната динамика остава "по-слаба от очакванията на всички".

--

Транзакционните разходи ще спаднат значително след приемането ни в еврозоната, смята финансистът Андрей Пръмов. Всяка дейност - било по потребителските заеми, по инвестиционни кредити и т.н., сега у нас е двойно по-скъпа, отколкото е в еврозоната, обясни той. Според Пръмов в момента страната ни понася негативи от рестрикциите от това, че не е член на еврозоната, и е "абсурд да се говори за очакван ръст в цените при приемане на еврото".  По думите му няма дисбаланси в цените, които да бъдат коригирани, поради което не може да се очаква и поскъпване. Дори напротив - може да има поевтиняване. 

---

Основание за притеснение, че ще избухне нова финансова криза, има, но със сигурност няма да се повтори ситуацията от 2008 година. Това коментира Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН. Според него големият проблем в случая е, че ръстът на кредитирането изпреварва ръста на реалната икономика. Той напомни, че в доклада на Банката за международни разплащания се посочват четири страни, в които се наблюдава разминаване между темпа на растеж на задлъжнялостта и този на реалната икономика, а именно - Китай, Хонконг, Канада и Турция. 

---

Таванът на пенсиите е трябвало да бъде премахнат отдавна, коментира социалният министър Бисер Петков. Според него досега не е имало воля за това, а и мярката е щяла да донесе "немалко разходи за бюджета на социалното осигуряване". Петков посочи още, че увеличаването на минималната пенсия до 300 лв. би имало силно демотивиращо въздействие върху осигуряващите се и ще дебалансира системата.  Това, че повече от 60% от лицата получават минимална пенсия, е предпоставка за това, обясни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във