Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трезор

Фискалният резерв на страната към края на април е 13.167 млрд. лв., сочат данните на Министерството на финансите. Благодарение на този голям резерв отпада нуждата да се емитират нови облигации на външните пазари през 2017 година. През юли 2017 г. на България й предстои да изплати на падежа й емисия от еврооблигации в размер на 950 млн. евро. За това ще бъдат използвани пари от фискалния резерв.

 

"Уникредит Булбанк" получи награда за най-точни прогнози за БВП и за текущата сметка на България. Призът е от международната анализаторска компания Focus Еonomics. Измерването на точността на прогнозата е за 24 месеца.

 

Българите ще могат да се разплащат онлайн, докато пазаруват през интернет, без да имат дебитна или кредитна карта. Чрез транспонирането на Втората европейска директива за платежни услуги (PSD2) потребителите вече ще имат възможност да пазаруват онлайн дори и ако нямат платежни карти. Те в момента са най-широко разпространеният инструмент за плащане онлайн. Срокът за въвеждане на директивата от държавите членки на Европейския съюз е 13 януари 2018 година.

 

През първото тримесечие на 2017 г. в пенсионноосигурителните дружества са подадени общо 61 488 заявления за промяна на участие и прехвърляне на средства от един пенсионен фонд в друг, съобщи Комисията за финансов надзор. Общо 51 285 осигурени лица от подалите заявления през първото тримесечие на 2017 г. са променили участието си и са прехвърлили средства в друг пенсионен фонд от съответния вид. В сравнение с четвъртото тримесечие на 2016 г., когато броят на лицата с променено участие е бил 52 389, се наблюдава намаление с 1104 лица, или с 2.11 на сто.

 

Комисията за финансов надзор (КФН) възобнови производствата и утвърди избраните одитори на две застрахователни дружества. КФН утвърди "Атлас одитинг” ООД и "Захаринова и партньори” ООД като одитори за извършване на съвместна проверка и заверка на годишния финансов отчет за 2017 г. на ЗАД "ОЗК-Застраховане” АД. С друго свое решение надзорът възобнови производството и утвърди двете одиторски дружества да проверят и ЗД "ОЗОК Инс” АД.

 

Над 80% от хората от Централна и Източна Европа се отнасят негативно към сивата икономика и биха насърчили правителствата си да се борят срещу нея. В момента, в който осъзнаят, че безкасовите плащания и вземането на касови бележки помагат в борбата срещу търговски измами, гражданите са склонни да променят навиците си при пазаруване. Това сочи проучване на Mastercard за информираността и отношението на обществото към сивата икономика.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във