Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

S 250 891ba6f9 3e92 4a9f 8100 47f23b0a9829
S 250 e75852d0 ffad 425d b121 8a018f586396
S 250 72ad6dda d235 46e7 b2c2 51f8021e4f3b

Тригодишната бюджетна прогноза предвижда намаляване на бюджетния дефицит и балансиране на бюджета до 2020 година. Това казва в своя позиция председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова по повод на твърдения на лидера на БСП Корнелия Нинова. Стоянова обясни, че при тези допускания не се налага емитирането на нов дълг в рамките на одобрената от парламента многогодишна програма, което на практика ще доведе до намаляване на дълга в следващите няколко години.

---

По-ефективното разходване на публичните финанси би допринесло за допълнителното изсветляване на икономиката. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Той посочи, че при приемането ни в Европейския съюз сивият сектор в България е бил около 40 на сто. През 2010-а нивото достига 35.40%, докато през миналата година се наблюдава спад до 28.22 на сто. Средно за държавите от ЕС делът на сивата икономика е около 15%, уточни експертът.

---

Представените Специфични препоръки от Европейската комисия (свързани с Националната програма за реформи и Конвергентната програма) и заключенията на Международния валутен фонд от Оценката на стабилността на финансовия сектор могат да се обобщят с фразата "Добре сме, но ще се оправим". Това пише в свой анализ икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. Според него и двете институции отчитат напредък в различни проблемни сфери, но сочат, че са необходими допълнителни усилия за пълното преодоляване на проблемите. В това няма нищо изненадващо, тъй като реформите отнемат време, особено когато се отлагат.

--

Предложението за създаване на нов клас европейски сигурни (безопасни) облигации може да се разглежда като "стъпало" към обединяване на държавния дълг на еврозоната, предупреди управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман. Той посочи, че безопасните облигации би трябвало да бъдат излъчени от участниците на финансовите пазари, а не от официална европейска институция. По време на емитирането на нови държавни облигации би било по-лесно те да се разделят на такива от старши и от младши порядък, като е разумно да се удължи матуритета (срока на падеж) на т.нар. младши облигации, предложи шефът на Бундесбанк. Вайдман също така заяви, че ЕЦБ рискува да се окаже под политически натиск за запазване на настоящата прекалено разхлабена парична и лихвена политика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във