Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ остави без промяна основните лихви

Европейската централна банка запази без промяна основните лихвени проценти и настоящата си стимулираща парична политика, но в същото затвори вратата за намаляване на лихвените ставки в бъдеще.

На днешното си заседание в Талин, Естония, Управителният съвет на ЕЦБ взе решение да остави без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00%, депозитната си лихва на ниво от -0,4% и заемната си лихва на ниво от 0,25%.

В същото време Управителният съвет на банката очаква, че ключовите лихвени ставки ще останат в настоящите нива за продължителен период и далеч отвъд хоризонта на програмата за "количествени улеснения", която на този етап трябва да продължи поне до декември 2017 година. Това представлява промяна на досегашната позиция на централната банка, според която лихвите ще останат в настоящите или в по-ниски нива за продължителен период от време.

Относно провежданите нестандартни парични политики, ЕЦБ потвърди, че ще продължава да купува финансови активи (главно еврооблигации) за 60 млрд. евро месечно до края на декември 2017-а година или и след тази дата, ако е необходимо, и във всеки случай, докато Управителният съвет не забележи устойчива корекция на тренда на инфлацията, който да е в съответствие с целевите инфлационни нива.

ЕЦБ също така потвърди досегашната си теза, че Управителният съвет на банката е готов да увеличи програмата за "количествени улеснения" по отношение на нейния месечен размер и/или нейната продължителност, ако икономическите перспективи в еврозоната станат по-неблагоприятни или ако финансовите условия престанат да бъдат в синхрон с по-нататъшния напредък към устойчива възходяща корекция на инфлацията към целевото ниво от малко под 2 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във