Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трезор

Правителството одобри присъединяването на България към Общата система за пренос на данни в изпълнение на международните ангажименти за автоматичен обмен на информация към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Общата система за пренос на данни за автоматичен обмен на информация е инструмент, който ще позволи на данъчните администрации по целия свят да обменят информация, без да е необходимо да правят допълнителни разходи за разработване и поддръжка на множество двустранни сигурни системи за обмен на данъчна информация.

--

Тенденцията за спад продължава при лихвените проценти на банковите продукти. Това отчитат от Асоциацията на банките в анализа си за първото тримесечие на 2017 година. В края на март средните лихвени проценти по жилищните кредити се понижават до исторически ниските 4.13% за отпуснатите в левове и до 4.39% за тези в евро. Що се касае до лихвените проценти по новодоговорените срочни депозити, те също продължат плавно да се понижават.

--

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп се отказа да разделя големите банки на "Уолстрийт". Това стана ясно от думите на финансовия министър Стивън Мнучин пред сенаторите от банковата комисия в Сената на САЩ.

В началото на месеца Тръмп разкри, че обмисля възможността да върне някои закони от времето на Голямата депресия, които разделят потребителското и инвестиционното банкиране. Изглежда, обаче държавният глава е променил вижданията си.

--

Еврото удари шестмесечен връх спрямо долара тази седмица и е напът да стане най-добре представящата се валута от страните в Г10 за първата половина на година. Загубата на антиевропейски кандидати на изборите в Холандия и Франция, по-добрите от очакванията икономически данни и увеличаването на притока на средства към фондовите пазари в еврозоната правят инвеститорите по-уверени за перспективите. Същевременно доларът се стабилизира в тесни граници след най-резкия си спад от юли насам.

---

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната намалява през март, но остава близо до рекордно високите нива. Сезонно и календарно изгладен, излишъкът той възлиза на 34.1 млрд. евро, показват данните на Европейската централна банка (ЕЦБ). През февруари този показател достигна 37.8 млрд. евро - най-високата си стойност. На несезонно изгладена база обаче излишъкът се изстрелва в рамките на само един месец от 27.8 до 44.8 млрд. евро. Това се случва благодарение на солидно увеличение на позитивния баланс в сферата на услугите при същевременно слабо понижение на излишъка при търговията със стоки. 

--

Някои банки в еврозоната все още отричат проблемите си с необслужваните кредити, заяви Даниел Нуи, председател на Единния надзорен механизъм към Европейската централна банка. Според нея във всички държави от еврозоната има банки, които не се справят добре, но са решени и имат смелост да се справят със своите проблеми. Има и други, които някак отричат и които ще трябва да се променят, за да се подобрят, каза Нуи.

---

Пощенска банка разработи нов и атрактивен депозитен продукт - "Структуриран Депозит INDEX". Депозит INDEX е депозит в евро за 36 или 60 месеца с гарантирана главница, минимална основна лихва и възможност за допълнителна доходност - бонус лихва. Бонус лихвата е обвързана с представянето на борсовия индекс − STOXX Europe 600 Health Care. Той е част от Групата на Германската фондова борса (Deutsche Boerse Group) и е един от индикаторите за представянето на т.нар. суперсектори в европейската икономика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във