Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

S 250 cb2786df df24 4ac0 baba 54f4234ff000
S 250 d24340c9 b750 480d a46d 643ecc6fecd3
S 250 b032e43b 4f9a 4121 99e1 87f5e7fe1055
S 250 0352dd11 d6ea 47c1 9343 1283d738363d

Заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев е новият председател на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а министърът на труда Бисер Петков оглави надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Промените в надзорните съвети на двете институции са следствие от структурирането на Министерския съвет след изборите.

--

Икономическият ръст в България не е устойчив, коментира финансистът Любомир Дацов. Според него всички прогнози са базирани на по-големия ръст на потреблението. Той обаче се дължи на уникалната ситуация на пазара на труда - заплатите растат поради липса на предлагане на качествен труд, а също - на финансовите пазари, където лихвите са относително ниски, посочи финансистът. Дацов смята, че проблемите на пазара на труда могат да се преодолеят, като се либерализира режимът за приемане на работници.

---

Българската Сметна палата, ръководена от Цветан Цветков, е избрана за одитор на ЕВРОСАЙ за периода 2017-2019 година. Това се случи по време на Х конгрес на организацията, който се проведе в Истанбул. За втори външен одитор бе избрана върховната одитна институция на Хърватска.

---

Европейската комисия се стреми да направи приемането на еврото по-привлекателно за членките на Европейския съюз, които са извън валутното обединение, съобщи еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси. Ще се опитаме да изготвим рамка, която е достатъчно привлекателна - както казват във филмите - да бъде оферта, на която човек не може да устои, каза Московиси.

---

Международният валутен фонд трябва да види по-реалистични предположения от страна на еврозоната по отношение на икономиката на Гърция и повече подробности за планираните мерки за облекчаване на гръцкия дълг, преди евентуално да се присъедини към трета спасителна програма, заяви директорът на европейския департамент на финансовата институция Пол Томпсън. Той посочи, че все пак МВФ и гръцките кредитори от еврозоната са постигнали напредък в проведените в понеделник разговори на срещата на Еврогрупата. Но засега не са стигнали до окончателно решение.

---

Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия, обясни Тихомир Тошев от консултантската компания "КредитЦентър". Затова той очаква и догодина лихвите да се задържат около тези нива. Най-вероятно в края на 2018-а и в началото на 2019-а, когато междубанковите индекси тръгнат нагоре (SOFIBОR за левовите кредити и EURIBOR за евровите заеми), ще видим повишение на лихвите, допълни Тошев. Според него ипотечното кредитиране е най-предпочитано от българина, защото пазарът на недвижими имоти си остава "горещ".

--

Повишението на минималната работна заплата, което се планира, е удар по образованите, смята изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. Според него вдигането на минималната работна заплата ще сближи заплащането на хората без никакво образование с това на високообразованите. Той заяви, че не е възможно с хора, които нямат образование и които не биха могли дори да се научат на елементарна технологична дисциплина, да строим просперираща България. Вдигането на минималната работна заплата срутва ценностната система и мотивацията на хората да се образоват, заключи Данев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във