Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трезор

Засега няма категорична яснота как приемането на еврото у нас би се отразило на инфлацията. Това показва анкета на Министерството на финансите сред експерти от банки, инвестиционни посредници, взаимни и пенсионни фондове. Най-голям дял от анкетираните очакват тя да се повиши с 1-2 процента. Това е мнението на 30.4% от запитаните. Като цяло при въвеждане на единната валута се очакват еднократни ефекти от закръгляване на цените. Но дългосрочно може да се очаква и падане на цените заради по-малкия валутен риск, който търговци и производители ще калкулират.

 

Министерският съвет одобри проект на меморандум за разбирателство с Европейската банка за възстановяване и развитие за подкрепа на изпълнението на проекти, финансирани чрез европейските структурни и инвестиционни фондове в периода 2014-2020 година. Меморандумът дава възможност да бъдат сключвани двустранни споразумения за техническа помощ от управляващи органи и бенефициенти по програмите, съфинансирани от ЕСИФ в сферите: подобряване на конкурентоспособността, комерсиализация на общинските услуги, водна реформа, реформа на енергийния сектор и енергийна сигурност, финансови инструменти.

 

Кабинетът предвижда минималната работна заплата да нарасне от 460  на 510 лв. от 1 януари 2018 г., на 560 лв. от 1 януари 2019 г. и на 610 лв. от 1 януари 2020 година. "Аргументите, че по този начин ще се създаде напрежение на пазара на труда и част от бизнеса ще бъде натоварен, също имат основание. Става дума за постигане на баланс и за това какъв тип заетост искаме да поддържаме в страната", коментира финансовият министър Владислав Горанов.

 

Фирмите, получили неправомерна държавна помощ, ще трябва да я възстановят. Редът, по който ще стане това, е записан в новия проект на закон за държавните помощи, който е пуснат за обществено обсъждане. Действията за връщане на държавни помощи, включително когато са в областта на земеделието и селските райони, ще се координират от министъра на финансите. Новият закон за държавните помощи беше приет на първо четене през март миналата година, но заради разпускането на парламента и изборите се налага отново да бъде включен в законодателната програма.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във