Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

S 250 08fc6643 9bd2 4616 ad00 07a04e053293
S 250 3bb7bdfa e9e2 4110 a76c b4c4ff188373
S 250 5f3a0cfc 7ef8 4ac0 bd50 5bfc16273191

Председател на Комисията по бюджет и финанси отново ще бъде Менда Стоянова от ГЕРБ. Нейните заместници са Диана Йорданова също от ГЕРБ, Георги Търновалийски от БСП, Николай Александров от "Обединени патриоти" и Йордан Цонев от ДПС.

---

Бюджетът е в добра кондиция и имам основание да смятам, че няма да се наложи да бъде актуализиран, заяви министърът на финансите Владислав Горанов. Той посочи, че дефицитът, който е планиран, може да бъде и малко по-нисък, но това не означава, че държавата трябва да харчи повече, отколкото изкарва.
---

УниКредит имаше много обещаващо първо тримесечие с положителни резултати от всички основни бизнес направления, коментира Жан Пиер Мустие, главен изпълнителен директор на финансовата институция. Той посочи, че приходите на групата са достигнали 4.8 млрд. евро, което е почти 12% увеличение спрямо предишното тримесечие и 3% на годишна база. А чистата печалба е 907 млн. евро, което с около 40% повече от същия период миналата година.

--

Тревожното е не толкова процентът на безработица, колкото структурата й, каза бившият социален министър Христина Христова. Тя посочи, че безработните у нас са над четвърт милион, но от тях около 14% са с висше образование, а около 18% са тези, които не могат да си намерят първо работно място. Христова подчерта, че проблемът засяга най-вече дългосрочно безработните и младите хора.
--

Притесненията на най-големите застрахователи се фокусират върху политическите неясноти около изборите в Европа, смята изпълнителният директор на "Бул Инс" Стоян Проданов. Според него повод за тревога е възможността за промяна на регулациите. Пет-шест години бяха необходими, за да бъде въведена директивата Платежоспособност II, в рамките на която в момента действа целият европейски застрахователен пазар, напомни той. Ако се наложи да се прави преход към друга регулация, независимо дали тя ще засегне само Великобритания или за някоя друга държава от европейския пазар, това, разбира се, ще струва отново пари и ще донесе нови неизвестности, добави експертът.

--

През 2017 г. очакваме ръстът на сделките за необслужвани вземания да продължи, като основен двигател ще бъдат фирмените и обезпечените кредити, прогнозира Райна Миткова, управител на ЕОС България. Според нея няма да е изненада, ако станем свидетели на нов рекорд в обема прехвърлени портфейли дори и сделките като брой да бъдат по-малко. По думите й, тъй като фирмените необслужвани кредити имат двойно по-висок дял в банковия сектор спрямо потребителските, е логично това да е следващият сегмент на продажби. Това вече се случи при сходни пазари като например Румъния и Хърватска, а наблюденията ни сочат, че подобни тенденции се прехвърлят и у нас, разясни тя.

---
Икономическото стабилизиране на еврозоната е все по-видимо, а мерките, предприети от Европейската централна банка (ЕЦБ) през 2014 г., дават резултат. Това коментира членът на централната банка Ив Мерш по време на среща в Токио. От неговото изявление става ясно, че банката скоро ще бъде готова да промени негативните си прогнози за постигане на икономическите цели с неутрални.

--

Facebook logo
Бъдете с нас и във