Банкеръ Weekly

Финансов дневник

"Евроинс Иншурънс Груп" с рекорден премиен приход

Застрахователният холдинг "Евроинс Иншурънс Груп" (ЕИГ) повишава значително финансовите си резултати през 2016-а и очаква да се представи още по-добре през 2017 година. Това стана ясно след публикуването на консолидирания и одитиран отчет на дружеството за изминалата година.  

Според годишните резултати на компаниите от групата през 2016-а тя увеличава премийните си приходи с 16.5% - до 527.7 млн. лв., което е най-високата стойност, постигана досега в историята на холдинга. Наред с исторически рекордните премийни приходи ЕИГ излиза на печалба от 8.9 млн. лв. през 2016 година.

От отчетите се вижда, че застрахователната група подобрява всички свои ключови оперативни и финансови показатели. През годината холдингът достига стойности по двата показателя за стабилност в сектора - капиталово изискване за платежоспособност (КИП) и минимално капиталово изискване (МКИ) над регулаторните изисквания (съгласно директива "Платежоспособност II") - съответно от 118 и 268 процента.

"Изпълнихме основните си цели за 2016 година. Добрите резултати и подобрените показатели са ясен измерител за жизнеспособността на бизнеса на застрахователната група и са солидна основа за бъдещ растеж. ЕИГ ще продължи да разширява дейността си в Централна и Източна Европа. Средносрочната ни цел е да постигнем пазарен дял от 6-10% в общото застраховане в региона“, заяви главният оперативен директор на ЕИГ Йерун ван Лейуен.

Основен принос за постигнатия през 2016 г. резултат има дъщерната "Евроинс Румъния", която е най-голямата в групата и формира над 73% от приходите на групово ниво. Румънското подразделение отчита 21.8% ръст на премийния си приход за годината в периода, когато румънският застрахователен пазар успява да възвърне обемите си отпреди кризата, достигайки най-високото си ниво от 2008 година.

Расте и директният застрахователен бизнес на българското дъщерно дружество "Евроинс България", което е солидна предпоставка за ръст и през следващите периоди, отбелязват от холдинговото дружество.

Новоприсъединеният бизнес на ЕИГ в Украйна (ЕИГ придоби HDI Strakhuvannya през юли 2016 г.) също допринася за по-високите приходи на групово ниво.

Оповестените данни означават, че групата има много добра база през 2017 г. да подобри още постигнатите резултати. Потвърждение за това е постигнатият през първото тримесечие на годината близо 40% ръст на годишна база на премийния приход - до около 170 млн. лева. Очакванията са през годината компанията да реализира по този показател 700 млн. лева.  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във