Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

Хайме Каруана
S 250 540b8bd8 7c00 44a8 bf78 1ed586c4e09f
S 250 ee3e90b8 2666 447e 94dd 762064e450fc
S 250 457c631c c79c 4dcf a1bf 11c457ee17b1

Решението за увеличаване само на минималната пенсия руши доверието в пенсионния модел, каза икономистът Лъчезар Богданов. На макрониво подобни популистки дебати и предизборни обещания всъщност показват колко малко кандидат-политиците разбират от макроикономиката на разходите за пенсии в България - те са над една четвърт от всички разходи на българската държава годишно.

---

Преди да бъдат направени каквито и да било промени в елементите на нашата позиция по отношение на лихвите, покупките на активи и посланията за бъдещата политика, трябва да бъдем достатъчно уверени, че инфлацията в еврозоната действително ще се доближи до нашата средносрочна цел (от малко под 2 на сто) и ще останем там дори при затягане на паричната и лихвената политика. Това каза управителят на Европейската централна банка Марио Драги.   

---

Централни банки по света трябва да се подготвят за нормализиране на паричната политика, тъй като рискът от дефлация е почти изчезнал, а икономическият ръст се ускорява. Това заяви председателят на Банката за международни разплащания Хайме Каруана. Фактът, че този път може да бъде труден, не е причина за отлагане, макар че всяка една централна банка трябва да избере правилния момент да започне този процес

---

Три процента ръст на икономиката през 2017 г. е абсолютно реалистичен. Това каза финансистът Любомир Дацов. Вярно е, че растежът миналата година бе 3.4%, но през 2016 г. имаше еднократни фактори за по-голям ръст на БВП, най-вече заради това, че европейската икономика се оказа в много по-добра ситуация, а притесненията за състоянието на Китай до голяма степен не се реализираха. Голяма част от страховете през 2016 г. се разминаха с последствия през 2017- а. Така че относно потреблението от 2009 г. насам се наблюдава задържане и е логично донякъде, когато има относителна стабилност, хората да похарчат малко повече пари. Оборотът в търговията на дребно расте с 4% на годишна база, но това са статистически данни и оценки, а реалните данни излизат поне година по-късно.

---

Трябва да се търси повече събираемост, борба със сивата икономика и с неплащането на данъци и осигуровки, отколкото да се вдигат данъци и осигуровки, заяви икономистът Румен Гълъбинов. Нужна е безкомпромисна борба с корупцията, защото това е нещото, което ни пречи за привличането на инвестициите.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във