Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

Валутният борд изигра своята икономическа  роля. Сега същественото предимство е да влезем веднага в Еврозоната“. Това каза Красимир Ангарски, бивш банкер и министър, ръководител на работната група, която подготви въвеждането на паричния съвет у нас преди 20 години. "Фиксираният курс не е мръднал и  дали ще плащаме в левове, или евро е едно и също. Бизнесът и всички, които търгуват в евро обаче, преминават през курса и плащат такси, които са просто излишни", обясни той.

                                         

Главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов предупреди: "Последната криза би трябвало да ни е научила, че не всеки ръст на кредита е полезен за икономиката. Ние не се нуждаем от темпове на растеж на кредита, които неколкократно превишават номиналния ръст на БВП - така както беше преди 2008 г. Като се имат предвид вече натрупаните нива на дълг към момента, връщане към такива темпове на растеж не е здравословно, тъй като ще изпрати икономиката в нова финансова криза, нова рецесия, след което ще последва нов период на бавно и мъчително възстановяване".

 

България трябва да излезе от валутния борд - независимо от това, дали ще влезе в еврозоната, или не, заяви бившият премиер Иван Костов. По думите му паричният съвет е временна мярка, която спира БНБ да води цялостна монетарна политика. Валутният борд може естествено да прелее в членството на България в еврозоната, коментира Костов.  В противен случай България е принудена с букаи на краката да се опитва да настига водещите европейски страни от гледна точка на монетарната си система. Валутният борд не е задължително обвързан с въвеждането на еврото, каза още Костов.

 

Голяма част от таксите, които  бизнесът е принуден да плаща, са един вид скрити данъци, каза изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев по повод обещанията на служебния кабинет за административни облекчения за бизнеса. Само миналата година тези такси са нараснали с 11.2 процента. Тази година е предвиден нов ръст от 7.6 процента. Само за данъците, които се плащат на бюджета, са над 1.2 млрд. Над 1.2 млрд. са и за таксите към общините. Това означава, че с 2.4 млрд. се натоварва бизнесът, което е повече от данък печалба. От данък печалба приходите в бюджета са около 2 милиарда! И тези такси всяка година растат!, протестира Данев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във