Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трезор

Новата година започна със спад на лихвите по  депозитите. Активността на банките при предлагането на продукти беше по-ниска от обичайното - само пет5 банки предприеха корекции. Четири от тях влошиха условията си, като понижиха лихвените си нива между 0.10 и 0.40 процента.  

Годината не започна добре и при кредитните карти. Трите банки, чиито промоции изтекоха в края на декември, не удължиха този срок. В резултат на това те върнаха стандартните условия по тези продукти. Леко подобрение имаше в офертите за потребителски кредити. Три от четири банки, предприели корекции през изминалия януари, подобриха офертите си по тези продукти.

 

Двустранните протоколи при катастрофи вече няма да се регистрират в КАТ. Екип на "Пътна полиция" ще бъде викан, когато има пострадал или при съмнение, че някой от шофьорите е употребил алкохол или наркотици, или е без книжка. Това гласят окончателно приетите промени в наредба към Закона за движение по пътищата. Справките за изплатените обезщетения за щетите при ПТП ще бъдат включени в нов вид регистър към Гаранционния фонд на застрахователите. Той ще е източникът на информация за застрахователите за поведението на клиентите им по застраховката "Гражданска отговорност".

 

 

Американските власти предупреждават за най-новия маниер за телефонни измами. Става дума за злоупотреба с т.нар. "гласов подпис": обаждането идва от непознат номер, познат глас пита: "Чувате ли добре?". При отговор "Да", без да подозирате, попадате в схема на финансова измама. Утвърдителният ви отговор е записан и в следващите седмици сте застрашени от начисляване на такси или от източване на банковата сметка. Експертите съветват да не се отговаря на обаждания от непознати номера, а при зададен въпрос положителният отговор да бъде "Съгласен съм", ако това е така.

 

 

По предварителни данни на НСИ индексът на потребителските цени за януари 2017 г. спрямо декември 2016 г. е 101.3%, т.е., месечната инфлация е 1.3 процента. Годишната инфлация за януари 2017 г. спрямо януари 2016 г. е 1.4 на сто.  Средногодишната инфлация за периода февруари 2016 - януари 2017 г. спрямо периода февруари 2015 - януари 2016 г. е минус 0.7 процента.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във