Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трезор

За изпълнителен директор на “ЗД ЕВРОИНС” АД бе одобрен Евгени Игнатов. Това се вижда от решение на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн-Гури. До момента Игнатов е бил член на управителния съвет и заместник изпълнителен директор на дружеството, ръководещ направление “Ликвидация на щети”, притежава над 15 години относим професионелен опит в сферата на застраховането. Освен Евгени Игнатов изпълнителни директори на застрахователното дружество са Петър Аврамов, Йоанна Цонева, Румяна Бетова и Велислав Христов.

 

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Националният гаранционен фонд (НГФ) подписаха споразумение, с което се осигуряват допълнително 40 млн. евро за финансиране на малките и средните предприятия в България по програма COSME на Европейската комисия. Средствата се осигуряват със съдействието на Европейския фонд за стратегически инвестиции.

 

Хазната ще отчете излишък от 867.3 млн. лв., или 0.9% от прогнозния БВП за януари 2017 г., смятат експертите от финансовото министерство. Те припомнят, че през миналия януари отчетеният излишък бе малко по-голям - 991.6 млн. лева.

 

Промени в Закона за ДДС, направени в края на миналата година, удрят близо 7000 дружества в страната. Те трябваше да се регистрират по ДДС до 31 януари 2017 г., или да бъдат прекратени, ако искат да избегнат плащането на сериозни глоби. С гласуването на последните промени в Закона за ДДС депутатите решиха: неперсонифицирано дружество, в което участва съдружник, регистриран по ДДС, също трябва задължително да бъде регистрирано по закона. Тези промени влязоха в сила от началото на 2017 година. Промяната се отнася предимно за консорциумите, които се правят от няколко фирми с единствена цел да участват в обществени поръчки.

 

От 1 февруари собствениците на недвижими имоти в вече София могат да плащат местни данъци и такси за 2017 г., съобщи заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов. До 10 дни съобщенията за дължимото ще бъдат изпратени и на хартиен носител. Срокът за ползване на 5% отстъпка от данък недвижими имоти и данък МПС е 30 април.

 

Клиентите на НАП могат да тестват нов начин за подписване на документи и файлове, които подават към приходната администрация. Платформата е разработена с цел да отговори на новите технологични тенденции и работа с различните операционни системи и интернет бразуъри.

Facebook logo
Бъдете с нас и във