Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

S 250 6f0e8753 15ab 4bd6 9dfd 0c09a7d6f092
S 250 438ff19a ffb8 416d 8e2f 5730266c4617

Единствено България забранява на Сребърния си фонд да инвестира в ДЦК на собствената си държава. Това обяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, бивш член на УС на Сребърния фонд. "Сребърният фонд само се нарича така. На практика той е част от фискалния резерв и макар и да има управителен съвет - и да е написан закон за него, парите му стоят в централната ни банка. Когато е имало някаква доходност по него, тя е била части от процента. Сега, тъй като лихвените проценти са много ниски, доходността е нула." Фондът съдържа около 2.5 млрд. лв., а годишният бюджет на НОИ е от порядъка на 10 млрд. лева. Половината идват от осигуровки, а другата половина - от републиканския бюджет, каза още Велев. 

 

Финансовият министър в правителството на ГЕРБ Владислав Горанов набеляза бъдещите планове на партията на Бойко Борисов. "Санирането и магистрала "Хемус" бяха основните неща, които ние искахме да оставим след себе си. Ние можехме да се изкушим с доброто преизпълнение на приходите в МВР, в Министерството на финансите и всички служби. Два милиарда лева приходи има във фиска, не са от Брюксел", посочи той.

 

За изминалата 2016 г. "УниКредит Булбанк" отчита ръст от близо 150% на потребителите на мобилното банкиране. Очакванията са този ръст през 2017 г. да е дори двоен. Директорът Управление "Алтернативни канали" в "УниКредит Булбанк" Юлиан Влахов коментира, че това е напълно естествено. "Мобилният телефон е невероятно улеснение, когато наред с всички негови полезни функции разполагаш и с банковите услуги, от които се нуждаеш почти ежедневно. Мобилното банкиране се превърна в необходимост", обясни Влахов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във