Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

Бюджетният излишък в икономика като българската е нож с две остриета. Това каза проф. Ганчо Ганчев по повод на отчетения от Министерството на финансите излишък по Консолидираната фискална програма за около 1.5 млрд. лв. за 2016-а. Финансистът посочи, че той се дължи основно на два фактора - на по-доброто изпълнение на някои данъчни приходи и на по-малко разходи, свързано с по-слабото усвояване на еврофондовете. Но не трябва да забравяме, че сме във валутен борд. И когато държавата изземе 1.5 млрд. лв. и ги вкара във фискалния резерв на БНБ, фактически провежда рестриктивна политика - има свиване на паричното предлагане, което се отразява негативно върху растежа и заетостта.

 

 

Очакваните приходи от данъци и такси в Столичната община ще бъдат 620 млн. лв., а като цяло бюджетът на София, в сравнение с миналогодишния в частта собствени приходи, е с 26 млн. лв. повече, и то без да е предвидено увеличение на данъците и на такса смет. Това съобщи зам.-кметът по финанси на Столична община Дончо Барбалов.

По-високите приходи идват от по-добра събираемост и от добри резултати от събирането на данъка при възмездно придобиване на недвижими имоти. През 2016 г. имаше сериозно раздвижване в пазара на недвижими имоти - за тази година предвиждаме с 14.3 млн. лв. повече от този приходоизточник. Очакваме и добър приход от данъка на таксиметровите превози, който се въведе за първи път тази година.

Очаква се проектът за бюджет за 2017-а да бъде одобрен от Общинския съвет до края на месеца. В своя окончателен вариант той е в размер на 1.265 млрд. лв., като 401 млн. лв. е капиталовата програма за тази година.

 

Еврото може да престане да съществува в периода на следващите десет години, ако Париж и Берлин не успеят да укрепят единния валутен съюз. Мрачната прогноза е на френския кандидат за президент Емануел Маркон, цитирана от агенция "Ройтерс". Той добави, че от сегашното състояние на валутната система в еврозоната печели най-вече Германия - за сметка на по-слабите страни членки на валутния съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във