Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Хора, пътища и дупки

На 31 януари изтича валидността на годишните винетки за 2016-а. Цените на всички видови стикери са непроменени и са същите, както и през миналата година. При закупуването им шофьорите трябва да изискват касова бележка с вписан регистрационен номер на превозното средство, която трябва да се пази. Винетки се продават в над 2500 разпространителски пункта.

 

Турската фирма "Теклас България" започна строителството на четвъртия си завод за авточасти у нас, като очакванията са той да заработи през втората половина на годината. Заедно с това ще бъде изграден и научноизследователски център за изпитване на материали и изделия. Инвестицията е за близо 13.5 млн. лева.

 

Спор за 1 300 000 лв. остави ефира на БНР без съвременна музика от началото на 2017-а, тъй като общественото радио все още няма договор с "Музикаутор". Дружеството управлява авторските права на огромна част от композиторите, авторите на текстове и издателите на музика в България и по света. "Музикаутор" претендира от тази година БНР да започне да му плаща не 1% от държавната субсидия и 4.55% от приходите си от реклама, както е било досега, а 4.4% от брутните си приходи. През 2016-а субсидията на радиото бе 42.1 млн. лв., а през 2017-а ще е 42.2 милиона.

 

Осигурителната тежест за работещите българи ще нарасне с директно увеличение на вноските през 2017-а. Това ще стане заедно с ръста на минималната заплата и съответно средното увеличение на минималните осигурителни прагове за около 2 млн. заети. От 1 януари вноската за фонд "Пенсии" на Държавното обществено осигуряване нараства с 1 процентен пункт и вече е 18.8 на сто. Догодина ще е втората стъпка на това увеличение с още един пункт. Този ръст засяга всички осигурени за пенсия - около 2.750 млн. българи. Съотношението остава 60% за работодателя и 40% за работника.

 

Около 43% от българските предприятия не са успели да получат парите си от длъжници - държава или частни партньори, за период от около и дори над една година. Това затруднява работата им и създава проблеми с разплащането към техни колеги или служители, показва анализ на БСК. Обобщените справки показват, че става въпрос за стотици милиони. В същото време държавата, в лицето на общини и централната власт, е просрочила задължения към свои партньори за 287.4 млн. лв. по данни на финансовото министерство.

 

Над 2.2 млрд. лв. са изхарчени за посрещането на Рождество Христово и Нова година, показват предварителните данни. Пръснатите за празниците пари са с 10% повече от миналата година. Най-ударно е било харченето около 23 декември. Това личи и от данните на БНБ за пуснатите в обращение банкноти и монети. Те са били 14.254 млрд. лв. при 12.4 млрд. през декември 2015-а. В случая в сметките не влизат плащанията с дебитни и кредитни карти, които по груби оценки са още 25 на сто.


 

Запазва се тенденцията от последните години инвестициите да са главно в сферата на машиностроенето и най-вече автомобилостроенето, аутсорсинга - възможността за изнесени и споделени услуги към определени центрове, както и логистиката като форма на концентрация на стоки и услуги между Европа и Азия, каза Стамен Янев, председател на Българската агенция за инвестиции.

 

C peĸopдeн бpoй oбcлyжeни пътници - 4 980 387, приключи 2016-а "Лeтищe Coфия". Haй-гoлямo e yвeличeниeтo нa пасажерите пo мeждyнapoдните peдoвни линии, което ce дължи ocнoвнo нa oтĸpититe 23 нoви линии.

 

Основният борсов индекс SOFIX нарасна с 27.23% и в края на декември достигна 586.43 пункта. Това е много добро постижение, особено след като "БФБ-София" завърши 2015-а със спад от 11.72 процента.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във