Банкеръ Daily

Финансов дневник

Потребителското банкиране продължава да се свива

За дванадесети пореден месец потребителското кредитиране се свива. Това се вижда от паричната статистика на Българската народна банка за ноември 2016 година.

Към края на единадесетия месец на годината банките са отпуснали с 0.2% по-малко заеми за потребление – 7.342 млрд. лева. На фона на този спад преди месец Централната банка отчете рекордни обеми на отпуснатите бързи кредити. В края на септември общата им сума е била 2.421 млрд. лева. Като тук преобладават потребителските кредити, които са 1.683 млрд. лв. в края на третото тримесечие на 2016 година.

Причина за тази тенденция банковите потребителски кредити да бъдат замествани с бързи заеми е фактът, че банките затегнаха условията си при отпускане на кредити, например сметката, по която човек получава заплатата си трябва да е в кредитиращата го банка. Част от финансовите институции започнаха и да прехвърлят по-рисковите си клиенти към дружествата си за бързи заеми.

От няколко месеца насам Българската народна банка отчита лек ръст на кредитирането в останалите сегменти. Последните данни на Централната банка сочат, че през ноември кредитите на неправителствения сектор са достигнали 51.099 млрд. лв. при 50.843 млрд. лв. година по-рано. Изменението в размера на заемите е повлияно от нетните продажби на кредити от Други парично-финансови, чиито обем за последните 12 месеца е 242.1 млн. лева.

БНБ отчита и лек ръст при кредитите за домакинствата. Към края на единадесетия месец на годината те са възлизали на 18.605 млрд. лева или с 1.6% повече от ноември 2015-та. Жилищните кредити също нарастват с 1.6% до 8.809 млрд. лева.  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във