Банкеръ Daily

Финансов дневник

"БАНКЕРЪ" връчи своите награди

Вестник "БАНКЕРЪ" връчи за двадесет и трети път своите награди "Банкер на годината". По традиция с тях редакцията отличава онези мениджъри на търговските банки, които през годината със своите професионални и лидерски качества са допринесли за отличните им резултати.

Събитието се проведе в столичния хотел "Хилтън", а официални партньори на проявата бяха "Ърнст и Янг", ПОК "Доверие", "Каолин", Винарски изби "Юстина" и "Логодаж".

Раздадени бяха четири равностойни приза, с които за 2016-а са наградени:

Изпълнителния директор на ОББ Радка Тончева - двадесет и пет години неотклонно начело на една от най-големите банки в страната , която през тази година даде 260 млн. лв.  дивидент на акционерите си. Наградата  връчи Доротея Николова – изпълнителен директор на ДСК.

Андреа Казини, който повече от десет години бе главен оперативен директор на "УниКредит Булбанк", а от септември 2016-а бе преместен на водеща позиция в централата на "УниКредит" в Италия. Наградата  връчи Васил Велев – президент на АИКБ.

Главният изпълнителен директор на "Райфайзенбанк (България)" Оливер Рьогл, който през тригодишното си присъствие у нас успя да изтласка ръководената от него банка на по-предни позиции.  Наградата връчи Стилиан Вътев – главен изпълнителен директор на ОББ.

Главният изпълнителен директор на "Алианц Банк България" Светослав Гаврийски, чийто безспорни лидерски и професионални качества нееднократно са доказвани през години и то в най-сложните моменти за финансовия сектор и за държавата. Наградата връчи Петър Андронов – главен изпълнителен директор на СИбанк и председател на Асоциацията на банките в България.

Отличието в класацията на в. "БАНКЕРЪ" за мениджър на най-добро управляващо дружество получава Катина Пейчева, член на съвета на директорите и изпълнителен директор на "ОББ асет мениджмънт" АД. Тя ръководи една от най-успешните компании за управление на активи на българския пазар. През тази година дружеството организира още три договорни фонда, а в портфейла му вече са десет колективни инвестиционни схеми. Освен това със своите активи за 124 млн. лв. то е сред трите компании, акумулирали над сто милиона лева от доволните клиенти. Наградата  връчи Николай Гърнев управляващ съдружник на "Ърнст енд Янг България".

Отличието за инвестиционен посредник, представил се най-добре на капиталовия пазар през 2016-а в. "БАНКЕРЪ" присъжда за трети пореден път на Радослава Масларска, председател на съвета на директорите на "ЕЛАНА Трейдинг" АД.  Дружеството победител показа устойчив ръст и дързост в правенето на бизнес и логично пази мястото си сред лидерите в бранша у нас. Наградата връчи Владимир Савов, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръковедещ управление "Надзорна дейност“.

"Радвам се да ви приветствам на 23-те награди. Установих, че все по-малко стават хората, с които тръгнахме да правим това начинание и все по-млада банкова аудитория има сред нас, което означава, че банките са много много динамични. Непрекъснато обменят и подмладяват своите екипи, гледат към бъдещето", каза в приветствието си Бистра Георгиева, главен редактор на в. "БАНКЕРЪ".

"Неотдавна правихме конференция за дигиталното банкиране. Предполагам, че това е като нов повей така да се каже в банковата политика, който е предизвикал тези чувствителни, според мен, промени във водещия стаф на банките.

Искам да ви кажа, че първите години на нашата награда бяха много емоционални, защото тогава всичко се създаваше. Ние самите не знаехме как ще се случи, дали ще изглежда добре, как изглежда въобще отстрани, това което се случва. Но всичко беше изпълнено с много ентусиазъм и с много добро настроение, като в последствие разбрахме, че може би не е трябвало толкова добре да се веселим, но поне си го спомняме и има какво да си спомняме толкова години по-късно.

Няма да забравя как първата година се втурнахме към хотела в Пловдив, когато беше първата банкова среща и ние искайки, като току що възникнал екип, да впечатлим банкерите и да се запознаем с тях от близо, защото не познавахме всички. Имахме много приятели, но не всички.

Първите ни награди бяха часовници. За да стигнем до това няколко години по-късно, след дълги мъки и след много лутания измежду много скулптори в България, да попаднем на нашия приятел към днешна дата Андрей Москов, който за мен е незаменим, най-добрият и неповторимият. Той прави уникалните статуетки за всички банкери. За финансовата индустрия е произвел толкова много, с толкова много любов, че тази финансова индустрия би трябвало да му бъде благодарна. Защото влага цялото си сърце и всяка статуетка е уникат. Благодаря ти, Андрей! Аз го отбелязах във Фейсбук това твое присъствие, защото всяка година някак си на финала не успявам да благодаря на Андрей.

Искам да кажа, че тази година беше изключително трудна както за банковия сектор, така и за нас медиите. Защото при нас промените са не по-малки, отколкото при вас. Но вие минахте успешно едни стрес-тестове, които направиха някои банки така с повече мускули, а други преодоляха своите вътрешни смущения. И към днешна дата имаме една относително изчистена банкова система, която гледа напред сигурно. Разбира се и със своите проблеми, които знае, че трябва да отстрани, но все пак тя е получила добрата си оценка. Аз в момента се намирам пред едни хора, които са отличници. Докато в медийния сектор ние изоставаме и сме малко двойкаджии. Специално това не мога да го кажа за нашето издание. Защото за тези 23 награди, които днес раздаваме, ние се оказахме една от малкото наистина независими медии, зад които никога не е стояла политическа сила, икономическа групировка или друга силова групировка. Стояли са единствено банките частично като наши помощници, като наши спонсори, за което благодарим и се надяваме след успешните стрес-тестове догодина малко да отпуснат рекламните си бюджети. Стояли са те, но никога изцяло. Никога не е имало банка, която да ни забранява какво да пишем. Така че смело мога да претендирам, че сме една независима медия, която гилдията оценява само в моменти, когато има нужда от помощ. Надявам се, че вие сте оценили нашето присъствие през всички тези години – факта на нашия обективизъм, факта на нашите награди, които няма как да бъдат раздадени на всички, които са добри, но поне се опитваме всяка година да излъчим най-добрите сред равни.

Нека не прозвучи сякаш ви делим на категории, но просто има години, в които едни хора се открояват по-силно, в други години други хора се открояват по-силно. Това е хубавото на нашите награди – че са традиция наистина, не както някои хора на второ, трето или пето връчване, наричат традиция. Ние сме 23 години заедно, 23-ти награди, и смятам, че това е най-старата традиция за даване на награди. Смятам, че сме едни от родоначалниците на даването награди. Смятам също така, че сме твърде пристрастни, когато ви следим какво правите. Друг е въпросът, че не всичко пишем, но смятам, че всичко ви казваме директно в очите, без всякакви заобикалки. Това може би не е от най-добрите качества, но както се казва "не убивайте вестоносеца". Той просто носи новината. И така ние от носители на новини искаме да излъчим и най-добрите в този сектор, който сме наблюдавали и отразявали цяла година - с нашите класации, с нашите разговори с всеки от вас, с нашите консултации, които направихме на финала с БНБ. И смятам, че ще продължим това дълго, ако вие сте нашия гръб и нашата подкрепа", завърши г-жа Георгиева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във