Банкеръ Daily

Финансов дневник

50 млрд. долара кредитни провизии на банките само за първото тримесечие

Банките от САЩ и Европа заделят над 50 млрд. щ. долара за проблемни заеми през първото тримесечие - най-високият размер на провизиите след финансовата криза през 2008-2009-а и очевидно доказателство за огромните поражения, нанесени от коронавируса, сочи анализ на "Файненшъл таймс". Най-загрижени сред едрите кредитори са щатските институции, които ще увеличат резервите си за потенциално лоши кредити с 350% спрямо първите три месеца на 2019-а - до 25 млрд. долара. Европейските банки повишават провизиите с 269% - до около 16 млрд. евро. Пълният размер на заделените средства ще се изясни през седмицата след като водещи банкови групи като френската "БНП Париба", холандската "Ай Ен Джи" и италианската "Уникредит" съобщят финансовите си резултати.  

Най-песимистичен е европейският лидер по размер на активите "Ейч Ес Би Си", който осчетоводи първоначални провизии за 3 млрд. долара и предупреди, че загубите от лоши заеми могат да достигнат 11 млрд. долара през тази година. Важно изключение от общата тенденция е германската "Дойче банк", която е заделила едва 500 млн. евро за несъбираеми вземания в периода 1 януари - 31 март срещу цели 2.1 млрд. брит. паунда (грубо 2.4 млрд. евро) на английския конкурент "Барклейз". 

Отклонението на германския кредитор се приема нееднозначно от финансовата общност. Според водещ германски регулатор "банките в момента имат голяма свобода за действие и всяка от тях я използва по различен начин, като...някои заделят колкото е възможно повече провизии, докато други се позовават на голямата доза несигурност и се опитват да намалят сумите". От значение са и различията в бизнеса на отделните кредитори. "Дойче банк" например има по-малко потребителски кредити, които са най-уязвими в условията на ограничената от COVID-19 икономическа активност.  

В същия момент новите и все още неизпробвани международни счетоводни правила (познати като IFRS 9) изискват от банките да осчетоводяват по-големи загуби на по-ранен етап отколкото при стария режим. "Дойче банк" обаче следва новите указания на европейските регулатори за работа при извънредни условия да не прилага механично правилата и да гледа в дългосрочен план, като същевременно освобождава повече средства, които да насочи към реалната икономика. В резултат германските банкери ревизираха подхода си и в момента използват средните тригодишни прогнози, за да моделират кредитните загуби вместо предишната си политика на тримесечни оценки. Така заложеният спад на БВП в рисковите модели на "Дойче банк" е много по-мек, а оттам - и очакванията по-малко заеми да се превърнат в несъбираеми.    

По оценка на анализатори на "Джей Пи Моргън" кредитните загуби могат да скочат до 3 млрд. евро до края на 2020-а - с 50% повече от сегашните допускания на германския банков лидер. Главният финансов директор на "Дойче банк" - Джеймс фон Молтке - обаче отрича институцията да подценява провизиите. Той се мотивира с подобрените й системи за управление на риска, както и с правителствените програми на Германия, които защитават банката от най-тежките последици от икономическата пауза. От друга страна, корпоративните клиенти на кредитора се справят доста по-добре от дребните клиенти на "Барклейз" и на щатските банки. 

Най-сериозно срещу кредитни загуби се е подсигурила швейцарската "Ю Би Ес груп", която е увеличила 13 пъти провизиите си като процент от общия размер на отпуснатите заеми спрямо първото тримесечие на 2019-а. Следват английските "Стандард чартърд" с 12 пъти по-високи резерви и "Роял бенк ъф Скотланд" - 11 пъти. Най-нисък е ръстът на провизиите на испанската "Сантандер" - около 1.7 пъти спрямо първите три месеца на 2019-а. За френската "Сосиете женерал" увеличението е 3.5 пъти, а за "Дойче банк" - четирикратно.    

Facebook logo
Бъдете с нас и във