Банкеръ Weekly

Финансов дневник

50 млн. евро за малките фирми

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и "Райфайзен Лизинг България" ООД подписаха ново кредитно споразумение в размер на 50 млн.евро. Линията е насочена към малките и средните предприятия и според документа лизинговата компания ще може да отпуска нови заеми, предназначени за закупуване на оборудване, товарни автомобили и ремаркета, леки и лекотоварни автомобили.

Това е третата кредитна линия от ЕБВР за "Райфайзен Лизинг", като предишните две бяха с общ размер от 40 млн. евро. Досега банката е инвестирала над 3.4 млрд. евро в повече от 230 проекта у нас. Приблизително 80% от вложенията са в частния сектор.

"Този нов заем идва в момент, в който секторът се съживява след финансовата криза, а търсенето на лизингово финансиране се възстановява. За нас е удоволствие да продължим партньорството си с "Райфайзен Лизинг" - един от най-силните играчи на лизинговия пазар в България", заяви директорът на ЕБВР за нашата страна Лариса Манастърли.

"Благодарение на традиционно доброто ни сътрудничество с ЕБВР и други европейски финансови институции, подкрепяме местния бизнес. В рамките на предишното ни споразумение сме отпуснали лизингово финансиране на повече от 250 български компании за 20 милиона евро. С новия заем ще увеличим подкрепата си за развитието на малките и средни предприятия...“, обясни заместник председател на УС на Райфайзенбанк България Добромир Добрев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във