Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

S 250 762750be 9dbb 4d7a 8082 eb231080101a
S 250 f7d95b54 8fab 432d 9306 baa8983b1702

Въвеждането на новите стандарти за по-високо капиталово покритие в банковата сфера през 2017 г. ще бъде предизвикателство за банковата система от оперативна и техническа гледна точка. Истинската трудност обаче през следващата година ще бъде да се запази финансовата и икономическата реалност такава, каквато е през 2016 година. Това коментира председателят на надзорния съвет на Societe Generale Експресбанк Мартин Заимов. Нормалният баланс на банките е нарушен от няколко години, посочи банкерът. "Рискът намалява, провизиите в повечето банки са на адекватно ниво, но сега има затруднение с приходите", обясни той.

 

"Онлайн пазаруването се очаква да нарасне през празничния период със 7% спрямо същия период на миналата година. Тази Коледа един от всеки трима българи ще избере електронни разплащания, за да заплати за подаръци, а честотата на онлайн пазаруването се очаква да нарасне в сравнение с последните празници - 29% ще плащат за разходите си по време на празниците онлайн", каза Красимира Райчева, мениджър на VISA за България. Проучването показва, че най-често българските потребители предпочитат да пазаруват онлайн дрехи и обувки (64%), технологични продукти (39%), почивки (40%) и книги (21%). От резултатите става ясно, че за някои категории продукти и услуги българите предпочитат да плащат само онлайн - почивки (26%), самолетни билети (22%), ваучери за козметични продукти (17%) и битови услуги (16%).

 

За мен лихвите по депозитите и по кредитите имат един смисъл - колкото са по-ниски, толкова по-стабилна е средата. Това заяви главният изпълнителен директор и председател на управителния съвет на "УниКредит Булбанк" Левон Хампарцумян. Вървим към конвергенция с нивата им в развитите страни. А и там лихвите не са еднакви. За по-рисковите има по-високи лихви.

 

Министерският съвет назначи Жечко Димитров за член  на управителния съвет на Държавния фонд за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система - т. нар. „Сребърен фонд”. Той заменя досегашния представител на работодателите Тодор Табаков. Смяната се прави в контекста на възприетия ротационен принцип за излъчване на представител от национално представителните организации на работодателите. Димитров е програмен директор в Българската стопанска камара, управител е на Сдружение “Български институт за външна търговия”), изпълнителен директор на СФБ “Капиталов пазар” АД и управител на БИК “Капиталов пазар” ЕООД. Завършил е УНСС (ВИИ „К.Маркс”), специалност „Финанси и кредит” с квалификационна степен магистър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във