Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ, обяви, че предстои обсъждане на нова тарифа за услуги за банките. Ние се стремим нашето обслужване да бъде с по-ниска себестойност. Искаме да бъдем ефективни за банките, които са наши акционери, и на базата на това те биха могли да преценят каква част от тази ефективност са в състояние да прехвърлят на клиентите си и какви цени да им предложат. Това, което зависи от нас, е себестойността ни да е ниска и цените добри, затова предлагаме и национална картова схема, която също дава възможност за по-евтино обслужване", обясни Вичев.

 

Изпълнителният директор на Българска банка за развитие (ББР) Билян Балев е преизбран за член в Административния съвет на Европейската асоциация на публичните банки (ЕАПБ) с мандат от две години. Организацията е едно от най-влиятелните сдружения на финансови институции в Европа, които работят в сферата на публично-частните инвестиции. ББР е приета за член на ЕАПБ през май 2005 г. и чрез нея участва пряко в обсъждането на законодателни въпроси, свързани с кредитните институции в ЕС. Асоциацията работи в тясно сътрудничество с ЕП и ЕК, като изготвя анализи и предоставя информация по теми като капиталовите пазари, пазарите на облигации, данъчното облагане и гражданското право.

 

По последни очаквания на Европейската комисия и на Международния валутен фонд растежът на българската икономика през 2017 г. ще е 2.5-3 процента. Прогнозите обаче са правени преди политическата нестабилност, настъпила с оставката на правителството. Тя ще окаже негативно влияние и растежът на брутния вътрешен продукт вероятно ще е около 2%, каза Десислава Николова, главен икономист в Института за пазарна икономика. Икономическите данни, по които е правен проектът на бюджета за 2017 г., са стари, ползвана е статистическа информация от лятото. Затова приходите в бюджета могат да бъдат с около 700-800 млн. лв. повече.

 

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, който отговаря за финансовата стабилност, за финансовите услуги и за съюза на капиталовите пазари, заяви: "Европа се нуждае от силен и разнообразен банков сектор с оглед на нуждите от финансиране на икономиката. Нуждаем се от банковото кредитиране, за да може предприятията да инвестират, да запазят конкурентоспособността си и да продават на по-големи пазари, както и за да може домакинствата да планират бъдещето си. Днес представяме нови предложения за намаляване на риска, които се основават на договорените международни стандарти, като същевременно се вземат предвид специфичните особености на европейския банков сектор."

Facebook logo
Бъдете с нас и във