Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Бонус-малус" ще се пише с данни от последните 6 години

Гаранционният фонд разполага с информация за всички възникнали пътни транспортни произшествия (ПТП) от 2010 г. до момента. Това съобщиха от институцията във връзка с откритата процедура за избор на консултант с международен опит в оценка на риска и актюерството.

С влизането в сила на Кодекса за застраховането от началото на годината се предвиди възможността задължителната за автомобилистите застраховка "Гражданска отговорност" да се определя индивидуално, като бъдат вземани предвид причинените от шофьорите произшествия. За целта Гаранционният фонд на застрахователите пусна търг за създаване на методологията, който изтича на 23 ноември.

В най-общ смисъл с "бонус-малус" ще бъдат въведени по-големи застрахователни премии за рисковите шофьори, а тези на хората с малко или никакви нарушения ще бъдат намалени. В момента най-често информацията кой, колко произшествия е причинил се набавя от базата данни на застрахователя. Така трудно на причинителите на ПТП-та могат да бъдат налагани по-високи вноски по "Гражданската отговорност", тъй като те могат да сменят застрахователя си, а компаниите твърдо отказваха да споделят вътрешната си информация.  

В тази връзка Гаранционният фонд напомни, че разполага с информация за всички регистрирани МПС-та на територията на България, включваща както технически данни за превозното средство, така и информация за собственика му, съгласно свидетелството за регистрация. Налични са и данни, свързани с участниците в събитието - МПС и водачи, пострадалите лица и причинените имуществени вреди. Министерството на вътрешните работи разполага с данни за МПС и водачи, участвали в ПТП, както и за извършените нарушения на Закона за движение по пътищата, довели до причиняването на ПТП.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във