Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трезор

Такса смет за гражданите постепенно ще нараства. Първото й увеличение ще бъде от 2018 г., съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. Наред с това ще се намалява такса смет за бизнеса. От години предприемачите настояват да се направи тази промяна и да се приложи принципът замърсителят да плаща. "Новият модел за такса смет, който се залага в закона, предвижда да се пребалансира тежестта на таксата между бизнеса и гражданите. Затова и моделът, който сме предвидили, се базира на плавен преход", казва министър Горанов.

 

В своя "есенен" доклад Европейската комисия (ЕК) прогнозира по-добър икономически растеж от очакваното при продължаващо понижение на безработицата в България през тази и през следващата година. Комисията очаква също държавният дълг на нашата страна да удари пик през годината, след което да започне да се понижава в средносрочен план. Според ЕК реалният БВП на нашата страна е нараснал с 3.6% през 2015 г., а за сегашната година очаква известно забавяне на растежа на българската икономика до 3.1%, през 2017 г. до 2.9% и до 2.8% през 2018 година. Това обаче представлява възходяща ревизия на "пролетните" прогнози на комисията, направени през месец май, според които БВП на България се очакваше да нарасне през 2016 г. с едва 2.0% и с 2.4% през следващата година.

 

Само 3562-ма българи са прехвърлили индивидуалните си партиди от универсален пенсионен фонд (УПФ) във фонд "Пенсии" на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за първите девет месеца на годината. Те са преместили натрупаните суми от осигуровки от частни фондове в Държавния фонд за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система, по-известен като Сребърния фонд. Задължителната осигурителна вноска от 5% от трудовата им заплата, която досега е трупана в частен фонд, отива в НОИ и трябва да увеличи държавната им пенсия, която институтът ще им изплаща, когато покрият критерия на държавата за стаж и възраст. Още 103-ма души са прехвърлили парите си от професионален пенсионен фонд (ППФ) в НОИ. В това число влизат военни, полицаи, миньори. Данните са съобщени в писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов на въпрос на депутата Мартин Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във