Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

S 250 8dd0c4c4 ed6f 4f8a adba e30dc9cfb0eb

Няма подценяване на бюджетните приходи нито за тази година, нито за следващата. Това коментира председателката на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Тя подчерта, че планираните приходи за 2017 г. са с 2.4 млрд. лв. повече от очакваното изпълнение на постъпленията за 2016 година. "Предвидено е през настоящата година да съберем с 1.5 млрд. лв. повече, отколкото през 2015 година. За първи  път от години се планират толкова високи данъчни постъпления и неоснователно се твърди, че са подценени", посочи тя.

 

Професор Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН смята, че бюджетът за догодина е направен по действащия вече дългогодишен стереотип в Министерството на финансите. Моята преценка, каза той, е, че предложеният бюджет не е предвиден да решава проблемите на страната, а да удовлетворява и да разрешава проблеми на управленския елит.

 

Финансовият анализатор Лъчезар Богданов коментира, че няма заплаха да не бъде приет бюджетът за 2017 г., ако се стигне до оставка на правителството на Бойко Борисов. По конституция парламентът не може да бъде разпускан три месеца преди изтичане на мандата на действащия президент. Така че чисто формално ще има Народно събрание, което може да приеме бюджета. Процедурната логика обаче е съвсем различна от политическата - ако правителството подаде оставка, кой ще защитава внесения законопроект, пита той.

 

Банковите такси за работа с налични пари ще продължат да се качват в световен мащаб, а електронното банкиране ще става все по-евтино.Това прогнозира Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България. В същото време банките ще насърчават хората да прибягват до безналични разплащания, чиито цени ще спадат, смята той.

 

Георги Начев е новият директор на Агенцията за държавна финансова инспекция. Промяната в ръководството идва вследствие на депозирана молба от настоящия директор на агенцията Венцислав Георгиев за прекратяване на трудовото му правоотношение.

Начев има 13-годишен професионален опит в областта на икономическата и финансовата сигурност на държавата. През 2003 г. постъпва на работа в "Икономическа полиция" в РДВР-Плевен, а от 2006 г. е служител в Национална служба "Сигурност" в Плевен. От 2008 г. досега е работил в Държавната агенция за национална сигурност, където е бил началник на сектор и директор на специализирана дирекция.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във