Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

S 250 06a6af89 76e2 49cd afd7 89db1b8be7fa
S 250 8a14170d ea21 40f4 885b 131697f35feb

"Банка Пиреос България" има нов главен изпълнителен директор - Емил Ангелов. Освен това той ще бъде и заместник-председател на съвета на директорите. Председател е Йоанис Кириакопулос. Ангелов е работил в ТБ "Биохим", бил е изпълнителен директор и член на борда на директорите на Инвестбанк, а по-късно и председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на Евробанк. След придобиването й от "Банка Пиреос" той става заместник изпълнителен директор на финансовата институция. Досегашният генерален директор Любомир Пунчев е бил избран за изпълнителен директор. Той ще продължи да отговаря за ресорите "Банкиране на дребно", "Клонова мрежа" и "Малки и средни предприятия".

 

Повишихме на 2.9% прогнозния темп на икономически растеж заради добрия туристически сезон и по-добрата селскостопанска година, каза проф. д-р Искра Белева, заместник-директор на Института за икономически изследвания при БАН и ръководител на екипа по изготвяне на Доклада за икономическото развитие на България за периода от 2016 г. до 2018 година. Междувременно имаме по-добра събираемост на паричните вземания на държавата, допълни проф. Белева. По думите й негатив на растежа са нулевият принос на инвестициите в него и по-бавният темп в нарастването на публичното потребление в сравнение с очакваното.

 

 

Услугите на технологичните компании във финансовия сектор, т. нар. fintech компании, ще се превърнат в алтернатива на част от по-скъпите банкови услуги у нас. Ще изчезне таксата за откриване на разплащателна сметка, а с нея и таксата за обслужването ѝ. Това прогнозира Стефан Христов, основател на платформата за безплатно създаване на документи Pisar.bg. Христов, който е и представител на Фондация "Граждани срещу бюрокрацията“, се похвали, че с онлайн услугата е предоставил база за сравнение на тарифите на отделните банки и е изпреварил дори БНБ, която публикува таблица с „поносими“ такси за банковите услуги. 

 

В национален мащаб е много възможно постъпленията от Агенция "Митници" през тази година да надхвърлят с около 2 млрд. лв. тези за 2015 година. Това е добър резултат и ще даде възможност дефицитът в бюджета да бъде сведен до нула, каза министърът на финансите Владислав Горанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във